Türk sofralarının vazgeçilmezi... Traktörle ezilmeye başlandı. Yakında kilosu 50 TL'den sofralarda olacak

Türk sofralarının vazgeçilmez ürünleri arasında yer alan kuru fasulye toplanmaya başlandı. Kuru fasulye yakın zamanda kilosu 50 TL'den sofraları süslemeye başlayacak.

Türk sofralarının vazgeçilmezi... Traktörle ezilmeye başlandı. Yakında kilosu 50 TL'den sofralarda olacak

Ülkemizde en çok üretilen yemekler arasında yer alan kuru fasulye, kış aylarının gelmesiyle birlikte sofralarda daha çok yer tutacak.

Denizli'nin Buldan ilçesinde, geleneksel Türk mutfağının en sevilen yemeklerin başında gelen kuru fasulyede hasat başladı. Buldan’ın 1150 metre rakımlı bölgelerinde yetişen ve lezzetiyle dünyaya adını duyuran Yayla kuru fasulyesi, tarlalardan toplanıp, bir haftalık sürede kurumaya başlanıyor.

KİLOSU 50-60 TL ARASINI BULACAK 

Tarladan toptancıya kilosu 30 liraya giden fasulye, toptancıdan pazar üreticisine kadar zahmetli bir aşamadan geçerek tezgahta kilosu 50-60 lira arasında yerini alıyor. Kuruduktan sonra sarı renge bürünen kuru fasulyelerin kabuklarından ayrılması için yere serdikleri örtülerin üzerinden traktörle çiğneyerek ayırdıklarını dile getiren üniversite öğrencisi Furkan Turan “Kuru fasulye tarlaya ekildikten sonra sulama yapmıyoruz. Arazilerin taban suyu yetiyor. Hasatta ise topladıktan sonra bir hafta kurutuyoruz. Daha sonra traktörle eziyor ve rüzgârlı havada kabuğundan sıyırmak için savuruyoruz. Küçük taneciklidir. Bölgemizin kuru fasulyesi çok seviliyor. Yüksek rakımda yetiştiği için lezzetiyle tercih ediliyor” dedi.

Türk sofralarının vazgeçilmezi... Traktörle ezilmeye başlandı. Yakında kilosu 50 TL'den sofralarda olacak - Resim : 1

"AĞIZ TADIYLA YEMEK NASİP OLSUN" 

Kovanoluk Mahallesi'nde kuru fasulye üretimi yapan Orhan Aydın da, bu yıl iklim değişikliğinden dolayı zorluk yaşandığını ifade ederek “Mayıs on beşinde ekilmesi gerekirken, Haziran ayında ekebildik. Eylül sonu Ekim başında hasadımızı yapıyoruz. Bu yıl rekolte iyi. Bölgenin kuru fasulyesi meşhurdur. Bölgenin toprak yapısının değişik olması ve iklimi lezzetini artırır. Allah herkese ağız tadıyla yemeği nasip etsin” dedi.