Türkiye alarmda! ABD'den 'hilal' planı 

Türkiye’ye 40 km uzaklıktaki Dedeğaç’ı Atina’dan alıp askeri üs yapan ABD, şimdi de Çanakkale Boğazı'nı çerçeveleyen adaları istiyor.

Türkiye alarmda! ABD'den 'hilal' planı 

ABD ile Yunanistan arasında önümüzdeki ay yeni bir savunma anlaşmasının imzalanması bekleniyor. O anlaşmada Dedeağaç askeri üssünün kullanılmasının 5 yıl daha uzatılması bekleniyor. ABD'nin Yunanistan'da başka üsler kurmak istediği de gelen bilgiler arasında. Bölgede bu gelişmeler yaşanırken TSK, Ege ve Akdeniz'de 'Kararlılık 2021 Tatbikatı' başlattı. Peki peş peşe gelen bu haberler ne anlama geliyor? ABD ve Yunanistan ne yapmaya çalışıyor? Kritik gelişmelerin perde arkasını Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Eray Güçlüer CNN Türk canlı yayınında değerlendirdi. Bölgede ABD'nin hilal şeklinde bir askeri güç yığdığını söyleyen Güçlüer, "Arka planda Yunanistan üzerinden Türkiye'ye stratejik bir çevreleme harekatı yapılmaya çalışılıyor. ABD'nin niyeti bu." dedi.

ABD Yunanistan'da yeni bir üs mü kuracak? Türkiye'ye 40 km uzaklıktaki Dedeağaç'a askeri üs kuran ABD'nin şimdi de Çanakkale Boğazı'nı çevreleyen adaları istediği iddia ediliyor.

Pentogon'un yerleşmek istediği adaların Limni, Midilli, Semadirek ve Skiri olduğu belirtiliyor. Özellikle Limni'nin hava operasyonlarında kullanılacağı belirtiliyor. Gayri askeri statüdeki bu adalara sınırlı sayıdaki asker bulundurmak ise Lozan'ın ihlali anlamına geliyor.