Türkiye, enerji merkezi oluyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın planını dış basın yazdı: Fiyatı belirleyecek

Türkiye'de kurulacak gaz merkezi ile ilgili Rusya ve Yunanistan'dan dikkat çeken haberler geldi. Yurt dışında çıkan haberlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın planı açıklandı. Yunan basını ise 'Erdoğan'ın planına' geniş yer ayırdı ve Türkiye'nin hedefini mercek altına aldı.

Türkiye, enerji merkezi oluyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın planını dış basın yazdı: Fiyatı belirleyecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye'ye bir doğalgaz merkezi kurulabileceğini açıklaması ve bunun için görüşmelerin sürdüğünü duyurmasının yankıları sürerken Yunan ve Rus basınından dikkat çeken haberler geldi.

FİYAT İSTİKRARI SAĞLAYACAK

Rus TASS haber ajansı Türkiye'nin enerji sektöründe stratejik planlama alanında çalışan bir kaynağa dayandırdığı haberinde Batı yaptırımlarının Türkiye'deki gaz merkezi için geçerli olmayacağı bilgisine yer verdi.

TASS haberinde adı açıklanmayan yetkilinin şu sözlerine yer verdi;

'Rusya, Türkiye'ye büyük miktarlarda doğalgaz satabilecek durumda. Bu haliyle gaz bir anlamda yerlileşiyor ve başka ülkelerden gelen gazla birlikte ceza almadan satılabiliyor.'

Aynı kaynağa göre, Türkiye gelecekte diğer pek çok oyuncuyu merkez aracılığıyla ticarete dahil etmeyi planlıyor. TASS projenin ilk etabında gazın büyük bölümünün Rusya'dan sağlanacağını belirtti ve kaynağın bu durumun 'fiyat istikrarı oluşmasını sağlayacağını' söylediğinin altını çizdi.

Yunan IN.gr ise, 'Erdoğan'ın Trakya'da bir enerji merkezi kurma planları' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı. Haberde, TASS'a konuşan Türk kaynağın açıklamalarına geniş yer ayrıldı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin ile gerçekleştirdiği zirveye vurgu yapıldı. Yunan haber platformu Erdoğan'ın 'Fiyatları Türkiye belirleyecek' sözünü öne çıkarı ve şu değerlendirmede bulundu;

'Erdoğan, Türkiye'nin küresel bir enerji merkezi olması nedeniyle diğer ülkelerden gelen kaynakların da Avrupa pazarına girebileceğini söyledi. Söz konusu haberde Erdoğan'ın Türkiye'yi bölgesel değil küresel bir enerji merkezi haline getirmeyi planladığının altı çizildi.

"DOĞAL GAZ FİYATI TÜRKİYE'DE BELİRLENECEK"

Erdoğan konu ile ilgili açıklamasında "Özellikle önümüzdeki süreçte Türkiye’de kurulacak fiziki doğal gaz üssü gibi atacağımız somut adımlarla küresel doğal gaz fiyatı Türkiye’de belirlenecek" ifadesine yer vermişti.