Deprem olursa nereye gideceğinizi biliyor musunuz?

Türkiye genelinde devlet tarafından belirlenen deprem toplanma alanlarını e-Devlet'ten öğrenmek mümkün. Peki bir deprem anında siz nereye gideceğinizi biliyor musunuz?

Deprem olursa nereye gideceğinizi biliyor musunuz?

e-Devlet portalında 'Acil Toplanma Alanı Sorgulama' konu başlığına girerek, size en yakın toplanma alanını öğrenmeniz mümkün. 81 ilde belirlenen deprem toplanma alanları, olası bir afetin ardından devlet yardımlarının vatandaşlara ulaştırılması nedeniyle önem arz ediyor. Çadır, erzak, giysi gibi yardımlar, e-Devlet'te yer alan toplanma alanlarında depremzedelere teslim edilecek. İşte, 81 il için mahalle mahalle acil toplanma alanları haritası...

Deprem fay hatları üzerinde bulunan ülkemizde, afet acil toplanma alanları önem arz ediyor. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde vatandaşların deprem anında ve sonrasında ne yapacağını konusunda hâlâ bilgi eksikliği bulunuyor. Türkiye genelinde devlet tarafından belirlenen deprem toplanma alanlarını e-Devlet'ten öğrenmek mümkün.

Deprem toplanma alanı nasıl öğrenilir?

Mahallenizdeki en yakın acil toplanma alanını, e-Devlet portalından sorgulayabilirsiniz. e-Devlet'e TC kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra, arama çubuğuna 'Acil Toplanma Alanı Sorgulama' yazdıktan sonra çıkan aynı adlı başlığa tıklayarak ikamet ettiğiniz bölgedeki deprem toplanma alanını tespit edebilirsiniz.

Deprem olursa nereye gideceğinizi biliyor musunuz? - Resim : 2

Olası bir afetin ardından vatandaşlara yapılacak yardımlar, devlet tarafından belirlenen bu toplanma alanlarında yapılacak. Bu nedenle bulunduğunuz konumdaki en yakın acil toplanma alanını öğrenmeniz ve afet durumunda buraya sığınmanız önemli.

Nasıl belirleniyor?

Her açık ya da boş alan, toplanma alanı olmaya uygun nitelik taşımıyor. Toplanma alanları belirlenirken çeşitli kriterler bir arada değerlendiriliyor. Her bir kriterin önemi ağırlıklı olarak hesap ediliyor ve kriterleri karşılama durumuna göre o yerin toplanma alanı olup olamayacağı tespit ediliyor.

Afet ve acil durum toplanma alanı tespit kriterlerini, bölgedeki nüfus yoğunluğu, alanın ulaşılma ve tahliye edilme kolaylığı, alanın mümkün olduğunca engellilerin ve yaşlıların ulaşımına uygun olması, ikincil tehlikelerden uzaklığı, mümkün olduğunca engebesiz düz arazilerde yer alması, konut alanlarına yakın ancak yapısal ve yapısal olmayan unsurlardan etkilenmiyor olması, elektrik, su, tuvalet gibi temel ihtiyaçlar ve benzeri unsurların karşılanabileceği yapılara yakın olması oluşturuyor.

Bu kriterleri ağırlıklı hesaplamaya uygun olarak karşılayan yerler, toplanma alanı olarak tespit ediliyor. Deprem toplanma alanını bu adresten bulabilirsiniz: https://www.turkiye.gov.tr/afet-ve-acil-durum-yonetimi-acil-toplanma-alani-sorgulama