Türkiye'nin kararlı duruşunun ardından Miçotakis'ten ortamı yumuşatmaya çalışan bir mesaj geldi

Türkiye'nin kararlı duruşu ile son dönemdeki gerginliğe ilişkin konuşan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, "2020’de doğu Akdeniz’de yaşanan gerilimde olduğu kadar kötü durumda değil" dedi.

Türkiye'nin kararlı duruşunun ardından Miçotakis'ten ortamı yumuşatmaya çalışan bir mesaj geldi

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye ile ilişkilerde gerilim yükselse de ilişkilerin o kadar kötü olmadığını söyledi. Yunan devlet televizyonu ERT'ye konuşan Miçotakis, Türkiye ile son günlerde yaşanan Adalar gerilimine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yunanistan'ın adaları silahlandırmasına tepki gösteren Türkiye'nin şikayetlerinin “tamamen mantıksız” olduğunu dile getirdi.

Miçotakis son dönemde gerilimin yüksek olduğunu kabul ederken, “2020’de doğu Akdeniz’de yaşanan gerilimde olduğu kadar kötü durumda değil” dedi. Türkiye’nin batısındaki Rodos, Kos ve Sisam adası gibi noktalarla ilgili açıklamaları hakkında, “Tamamen mantık dışı” yorumunu yapan Miçotakis, “Ege’nin doğusundaki Yunan adalarıyla ilgili açıklamalar tamamen mantık dışı. Bence hiçbir insan ve buna Türkiye’dekiler de dahil, hiç kimse Yunanistan’ın Türkiye’yi tehdit edeceğine inanmıyordur” dedi.

Miçotakis, ilişkilerin daha da kötüye gitmeyeceğini öngörürken, 2020’de Akdeniz’in doğusunda yaşanan ve her iki ülkenin savaş gemilerinin de boy gösterdiği gerilimden daha iyi durumda olunduğuna dikkat çekti. Miçotakis, “Yüksek bir sözlü gerilim var ve şu an sahada bir gerilim yok ve umarım o noktaya da ulaşmayız” ifadesini kullandı.

Miçotakis, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son dönemde yaptığı sert açıklamaları da değerlendirdi. Miçotakis, “Türkiye genelde bu tür açıklamalarda bulunuyor” diyerek Erdoğan’ın ikili ilişkileri sonlandırmaya yönelik açıklamasından da vazgeçeceğine inandığını söyledi. Miçotakis, “Biz bir araya gelmeli ve mutlaka konuşmalıyız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ne demişti?

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler geçen ay ABD’yi ziyaret eden Miçotakis’in o dönemde yaptığı açıklamalarla gerilmişti. Miçotakis, Türkiye karşıtı açıklamalarda bulunmuş ve ABD Başkanı Biden’a da bazı taleplerini iletmişti.

Miçotakis’in ziyareti sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, çok sert açıklamalarda bulunarak adeta köprüleri atmıştı. Erdoğan, “Artık benim için Miçotakis diye birisi yok. Kendisiyle görüşme yapmayı asla da kabul etmiyorum. Çünkü biz sözünde duracak onurlu siyasetçilerle yola gideriz. Bundan sonrasını kendisi düşünsün. Kimlerle görüşecekse, kimlere nerede nasıl üsler kurduracaksa kurdursun. Biz bize yeteriz, kendimize yeteriz. F-16’lar konusunda da herhalde ABD Miçotakis’in ağzına bakarak karar vermeyecektir” demişti.