Türkiye süper üfürükçüyü konuşuyor! Koronavirüs 'ev bulaşmaları'

Uzmanlar, Doğu Karadeniz’deki üfürükçü kadının süper bulaştırıcı olabileceğini, 3 aileden 21 kişinin koronavirüse yakalanması gibi örneklere benzer çok sayıda vakayla karşılaştıklarını söyledi.

Türkiye süper üfürükçüyü konuşuyor! Koronavirüs 'ev bulaşmaları'

Uzmanlar, Doğu Karadeniz’deki üfürükçü bir kişinin 3 köyde 136 kişiye koronavirüs bulaştırmasını yorumladı. Salgında bir kişinin hastalığı kaç kişiye bulaştıracağı tartışmalarına yeni bir süper bulaştırıcı örneği olabileceği kaydedildi. 

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: “Koronavirüs bütün salgınlardan farklı bir yayılım gösteriyor. Pozitif olan bir hasta, 1-2 kişiye de bulaştırabilir, yüzlerce kişiye de.. Güney Kore’deki meşhur pozitif olan hastanın 5000 kişiye bulaştırması gibi. Dolayısıyla burada alınması gereken tedbirlerden birincisi insanların toplanmalarına engel olmaktır. Vatandaşlara bu durum yeterince anlatılmıyor. İnsanlara komşu toplanmaları, turşu kurmaları, bu tip şeylerin çok tehlikeli olduğunu ve birebir bulaşmadan daha çok bulaşmanın olacağını anlatmalıyız.”

Belirti taşımanayanlar unutulmamalı

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk: “Türkiye’de ve dünyada koronavirüs bulaşmaları için riskli gruplar, kümeler belirlenmiştir. Evde yakın akrabalar veya komşuların yaptığı ziyaretler, taziyeler, cenaze törenleri, düğünler, lokantalar veya kahvehanedeki birliktelikler, kalabalık ulaşım araçları, bulaşmaların ana kaynağıdır. Bu tip bulaşmalarda bulaştırıcıların hastalanmayan veya o anda belirtisi olmayan belirtisiz (asemptomatik) enfeksiyonlu kişiler olduğu unutulmamalıdır. Üfürükçü kadına ise süper bulaştırıcı demek, tartışmalı bir konu.”

'Süper bulaştırıcı olabilir'

Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy: “Ev içi bulaşmalarda son günlerde ciddi bir artış var. Hastane çalışanlarımız arasında da bunu gözlüyoruz. Hastaneden değil ama ev halkından virüs bulaşan birçok sağlık çalışanımızı biliyorum. Burada asemptomatik olanlar için belki yapacak şeyler sınırlı ama kendinde bir belirti hissedenlerin ev içinde de mutlaka maske, sosyal mesafe ve el hijyeni kurallarına uyması gerekiyor. Haberde söz edilen ‘üfürükçü’ kadın süper bulaştırıcı olabilir. Toplum içi bulaşmaların yanı sıra salgında artışın bir başka önemli nedeni de ev içi bulaşmalar. Turşu kurarken, maske ve sosyal mesafe kurallarının çiğnenmesi gerekmez. Aksi takdirde ‘turşu buluşması’ örneğinde olduğu gibi ev içi bulaşmalar kaçınılmazdır.”

‘Herkes kendisini pozitif olarak kabul ederek hareket etmeli’

İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Erk: “Bu salgında en önemli bulaş yolu, hastalıklı kişinin ağzından çıkan virüs partiküllerinin, sağlam olan kişinin burun ve ağzından girmesi. Tam da hastalığın ana vektörü bu iken, bir üfürükçü çağırıp ondan medet ummak kadar; akla, bilime aykırı olabilecek bir durum tasavvur edemiyorum. Bu kadının süper bulaştırıcı olma ihtimali de olabilir. İnsanlar, şu süreçte akrabası, komşusu veya kim olursa olsun sosyal yaşamda temasta bulunduğu kişileri pozitif olarak kabul etmeli. Kendisini de pozitif olarak kabul ederek hareket etmeli. Bu salgınla ancak böyle başa çıkılabilir.”