Türkiye-Suriye görüşme trafiği! İşte izlenecek yol haritası...

Türkiye Suriye ilişkileri, iki ülkenin istihbarat teşkilatları arasındaki trafikle yeni bir boyut kazandı. Görüşmelerde Ankara ve Şam yönetimlerinin karşılıklı somut talepleri masaya yatırılıyor. Müzakerelerin Türkiye açısından omurgasını ise Suriyelilerin kendi ülkelerine dönüşleri için izlenecek yol haritası ile Suriye’nin PKK-YPG’ye karşı takınacağı tavır oluşturuyor. Sertaç Murat Koç’un özel haberi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki temaslara işaret etmişti. Sonrasında ise Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan ile Suriye İstihbarat Başkanı Ali Memlük ise yüzyüze görüşmüştü. 

TV100, Ankara Şam hattında hız kazanan istihbari görüşemelerde yürütülen trafiğe ilişkin detaylara ulaştı. Müzakerelerde, iki ülke karşılıklı taleplerini masaya koyuyor.

Türkiye açısından görüşmelerin omurgasını ise bazı önemli başlıklar oluşturuyor.
Türkiye’deki Suriyelilerin ülkelerine güvenli dönüşlerinin nasıl olacağına ilişkin yol haritası hazırlanması bu başlıkların en önemlilerinden.
Şam yönetiminden, ülkelerine dönecek Suriyelilere, el konulan mal ve mülklerinin geri verilmesi isteniyor. Yaşam hakları açısından kolaylıklar sağlanması talep ediliyor.

Bir diğer başlık ise Suriye’nin ülkesindeki PKK-YPG unsurlarına karşı tavrı. Ankara, sınır güvenliğinin sağlanması için ülkedeki terör unsurlarının temizlemesini istiyor. Bu alanda birlikte hareket etme teklifinde bulunuyor.
Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı duyulduğu ifade ediliyor. Ayrıca, ülkedeki muhalif kesimlerle de uzlaşma için çaba göstermesi bekleniyor.

Şam yönetimi ise Türkiye’nin bu haklı taleplerine karşın, kendi kartlarını masaya koyuyor.
Ankara'dan Suriye'nin kuzeyindeki askeri varlığını sona erdirmesi isteniyor. Rejim karşıtı unsurlara destek vermemesini bekliyor.

Güvenlik kaynakları, görüşmelerden somut sonuçlar çıkmasının ise bugünden yarına olmayacağı, belirli bir sürece yayılacağını ifade etti.