Türkiye'de 15 Mart'ta başlayan yasak son buldu... Çok önemli duyuru yapıldı... Hala yasak olduğu sanılıyor, yasak kalktı

Konya'da bulunan Beyşehir Gölü’nde 15 Mart’ta başlayan ve sucul biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla uygulanan yasaklar kalktı. Vatandaşlar gölde balık avlayabilecek.

Türkiye'de 15 Mart'ta başlayan yasak son buldu... Çok önemli duyuru yapıldı... Hala yasak olduğu sanılıyor, yasak kalktı

Balıkçılık faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı ülkemizde son dönemde göllerimiz kuraklık alarmı veriyordu. Buna bağlı olarak da hayvan popülasyonu düşüyordu. Konya'da konuyla ilgili çok önemli gelişmeler yaşandı. 

Konya’nın Beyşehir İlçesinde Beyşehir Gölü’nde 15 Mart’ta başlayan ve 3 ay süren su ürünleri av yasağı son buldu. 

Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Beyşehir Gölü kenarındaki Jandarma Burnu mevkisinde yeni av sezonunun başlaması dolayısıyla su ürünleri av sezonu açılışı gerçekleştirildi. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün koordinasyonuyla sucul biyolojik çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesi çerçevesinde sucul istilacı türler ve hayalet av araçları farkındalık etkinliği düzenlendi. 

AV YASAĞI BİTİYOR

Programın açılışında konuşan Konya Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Ergin, Konya’nın tarımda olduğu gibi su ürünleriyle de önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, 176 adet göl, gölete barajı bulunan Konya'nın aynı zamanda Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü’ne de sahip olduğunu söyledi. Gölde 10 çeşit ticari balığın avlanabilmekte olduğuna dikkati çeken Ergin, ayrıca endemik tür olarak kızılkanat ve yağ balığı çeşitlerinin de bulunduğunun altını çizerek, “Ticari amaçlı göl ve göletlerden yıllık avlanabilir balık üretimi miktarımız bin 500 tondur. Bakanlığımızca avcılıkla uğraşan balıkçı kardeşlerimize 2023 yılında 535 tekne için 2,4 milyon lira destekleme ödemesi yapılmış, ayrıca ilimizde alabalık üretimi amaçlı 745 ton kapasiteye sahip 26 adet yetiştirme tesisi de bulunmaktadır. Bakanlığımızın yürütülen su kaynaklarının balıklandırılması projesi ile ilimizde bulunan göl ve göletlerimizde balıklandırma çalışmalarımız devam etmektedir. Bu çerçevede her yıl 3 milyonun üzerinde Konya’da bulunan göl ve göletlere sazan balığı yavrusu bırakılmaktadır. Yine 2022 yılında Beyşehir Gölü’ne 1 milyon 250 bin adet yavru sazan balığı bırakılmış olup, 2023 yılı için de aynı miktarda planlama yapılmıştır” diye konuştu.