Türkiye’de her 4 kişiden 1’inde görülüyor! Uzman isim tetikleyebilir diyerek uyardı

Göğüs Hastalıkları ve Alerjik Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Sami Öztürk, Türkiye’de 4 kişiden 1’inde alerjik hastalıkların görüldüğünü belirterek, “Alerjik nezle düzenli tedavi edilmezse, kronik astıma dönebilir. Sık olarak orta kulak iltihabı ile kronik sinüzit yapabilir” dedi.

Türkiye’de her 4 kişiden 1’inde görülüyor! Uzman isim tetikleyebilir diyerek uyardı

Göğüs Hastalıkları ve Alerjik Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Sami Öztürk, bahar alerjisi hakkında önemli uyarılarda bulundu.

“GÖZ NEZLESİ VE ASTIM GİBİ HASTALIKLARA YOL AÇAR”

Bahar alerjisinin neden olduğundan bahseden Prof. Dr. Öztürk, “Polen alerjisi olan kişilerde bahar aylarında havada bolca bulunan polenler histamin denen maddenin aşırı salgılanmasına neden olarak burun, boğaz, kulak ve nefes borusunun üzerini kaplayan mukoza denilen yüzeyde alerjik reaksiyon yaparlar. Bu durum alerjik nezle, göz nezlesi ve astım gibi hastalıklara yol açar” şeklinde konuştu.

BURUN TIKANMASI GÖRÜLEBİLİR

Bahar alerjisinde görülen belirtilere dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, şu bilgileri paylaştı:

“Alerjik bünyeli kişilerde sık nezle, burun tıkanması, peş peşe hapşırma, burunda damakta kulakta kaşıntı, nadiren burun kanaması gibi alerjik nezle belirtileri ile gözlerde kızartı, sulanma, kaşınma gibi göz alerjisi belirtileri ve astımı olan kişilerde de kronik öksürük, nefes darlığı gibi belirtiler gözlenir. Bahar alerjisi ayrıca kronik yorgunluk yaparak okul ve iş başarısını etkiler. Bu kişilerin burunları genellikle tıkalı olduğu için uyku kaliteleri de bozulur. İyi uyku alamayan kişiler gün boyu kendilerini yorgun ve halsiz hisseder.”

HAVA KİRLİLİĞİ ALERJİYİ TETİKLEYEBİLİR

Hava kirliliğinin alerjiyi tetikleyebileceğini belirten Prof. Dr. Öztürk, "Ailede alerji ve atopi öyküsünün olması, sosyoekonomik düzeyin yüksek olması, hava kirliliğinin fazlalığı, büyükşehirlerde yaşamak, ailenin ilk çocuğu olma, ev içinde hayvan beslenmesi, evde sigara içilmesi, bir yaşından önce anne sütünün alınmaması ve hazır mamalarla beslenme” dedi.