Türkiye’de ilk su buharıyla varis tedavisini Prof. Dr. Yusuf Kalko gerçekleştirdi

Tıp alanında gerçekleştirdiği ameliyatla adından sıkça söz ettiren Prof. Dr. Yusuf Kalko, birçok kişinin sorunu olan varis tedavisine ilişkin önemli bilgileri aktardı. Kalko, Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan su buharı ile varis tedavisinde on yıldan fazladır başarılı sonuçlar alıyor.

Türkiye’de ilk su buharıyla varis tedavisini Prof. Dr. Yusuf Kalko gerçekleştirdi

Toplardamarların genişlemesine ve şişmesine varis denir. Genellikle vücudun en fazla basınç altında kalan bölgesi olan bacakların alt kısımlarında görülen varis önemli bir sağlık sorunudur. Varisi olanlarda gece kramplar yaşanır, bacaklarla kaşıntı ve şişkinlik olur, ayakta kalınca ağrı başlar. Kadınların hamilelik dönemlerinde şikayetleri artar.

VARİSİN DOĞRU TEDAVİSİ ÇOK BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Dolayısı ile varis, estetik bir sorun olmanın yanı sıra ciddi bir damar sorunu. Erken tanı konusunda hem kadınlar hem de erkeklerin uyanık olmaları gerekiyor. Çünkü zamanında önlem alınmayan varis sorunları ayaklarda, bacaklarda çok şiddetli ağrılara, şişliklere ve açık yaralara dönüşebiliyor. Varisin en ciddi sonucu ise akciğere pıhtı atması ile oluşan embolidir. Tüm bu riskler göz önüne alındığında varisin doğru tedavisi çok büyük önem taşıyor.

TÜRKİYE’DE BİR İLK: SU BUHARI TEDAVİSİ AMELİYATI

Prof. Dr. Yusuf Kalko, birçok kişinin sorunu olan varis tedavisinde başarılı bir yöntemi anlattı. Buhar tedavisi yöntemiyle son derece konforlu tedavi hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Yusuf Kalko, “Türkiye’de bir ilk olarak su buharı ile varis tedavisi ameliyatını on yıldan fazla bir süre önce başarıyla Medicalpark Hastanesi’nde gerçekleştirdik. Buhar tedavisi yöntemi varis tedavilerinde son derece konforlu bir tekniktir. İşlem steril ortamda, lokal ya da genel anestezi altında yarım saatte tamamlanıyor ve hasta aynı gün taburcu ediliyor. Özellikle ince çaplı ve eğrilikler olan damarlarda da uygulanabilir olması büyük avantaj sağlıyor. Minimal İnvaziv Damar Cerrahisinin avantajlarını bu teknikte de görüyoruz. Steril sıcak su buharını çok minik kateter yardımı ile damarın içine püskürterek sorunlu bölgeleri yakıyoruz. Damarın içinde homojen olarak dağılan buharbütün damar çeperine aynı ölçüde etki ediyor. Damar dışındaki dokuların zarar görmesini de engelleyen bu yöntemle derinin hemen altındaki damarları da tedavi etmek mümkün hale geliyor. Ayrıca doğuştan gelen damar anomalileri için de uygun bir yöntem. Buhar tedavisi yaşlı hastalara da uygulanabiliyor. İşlem süresi 30 ile 50 dakika arasındadır. Aynı seansta var olan diğer kılcal damar ya da orta boy varisler (retüküler varisler) de tedavi edilebilir. İşlemden sonra hasta birkaç saat gözetim altında tutularak taburcu edilir. Kişi tedaviye yürüyerek gelir ve tedaviden sonra yürüyerek evine dönebilir” dedi.

"HERKESE UYGULANABİLİR"

Prof. Dr. Yusuf Kalko, söz konusu tedavi yöntemine ilişkin sözlerini şöyle sürdürdü:

Avrupa’daki örneklerinden ve yaptığımız uygulamalardan hareketle bildiğimiz standart diğer uygulamalara nazaran yan etkilerinin minimum seviyede olduğunu gördük. Uygulama yapılan bölgede birkaç günlük hassasiyet dışında morarma ve şişme olmadığını gördük. Hastaların uygulamadan sonra yaklaşık bir ay süre ile varis çorabı kullanmaları gerekiyor. Varislerin tekrarlamasından kaçınmak için de öncelikli olarak hareketli yaşamı tercih etmek, bol su tüketmek, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durmak, güneşten korunmak, topuklu ya da dümdüz ayakkabıların yerine hafif topuklu ayakkabıları tercih etmek, düzenli olarak bacaklara soğuk su ile masaj yapmak ve uyurken bacakların yaklaşık 10 cm. yukarıda olmasına dikkat etmek gerekir”