Türkiye’de sadece bir bölgede yetişiyor! Ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan o bitkinin hasadına başlandı

Türkiye’de sadece Bilecik'te yetişen bir bitki bir çok hanenin geçim kaynağı oldu. Başta içecek sektörü olmak üzeri birçok alanda kullanılan ve ülke ekonomisine büyük katkı bitkinin hasadı başladı.

Türkiye’de sadece bir bölgede yetişiyor! Ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan o bitkinin hasadına başlandı

1956 yılında farklı ülkelerden 14 çeşidiyle Türkiye’ye getirilen endüstriyel bitki şerbetçi otu, Tarım Bakanlığınca 22 farklı bölgede 4-5 yıllık denemenin ardından en çok verimin alındığı Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde ekilmeye başlanmıştı. Bilecik’in bazı köylerinde ve Pazaryeri ilçesinde 1960 yılından beri bin 405 dekar alanda ekimi gerçekleşen ve 500 ailenin geçim kaynağı olan şerbetçi otu tarlalarında çiftçiler hasat mesaisine başlarken geçtiğimiz bahar aylarında havaların yağışlı olması çiftçilerin rekolte beklentisini azalttı.

Endüstriyel bitki olan şerbetçi otu, içecek sanayi, ilaç, gıda ve kozmetik sektöründe sıklıkça kullanılırken geçtiğimiz yıl Bursa Bilecikliler Derneği, Pazaryeri Belediyesi ve bir kozmetik firmasının ARGE çalışmasıyla kolonyası üretilerek satışa çıkarıldı. Şerbetçi otu tarlalarında üretici çiftçiler hummalı bir çalışma ile hasada başlarken, kadınlar da özveriyle şerbetçi otu tarlarında çalışmayı sürdürüyor.Geçtiğimiz aylarda şerbetçi otunun alım fiyatı Aroma 41 lira diğer çeşitler ise 40 lira olarak açıklanmıştı.