Selin sigortaya maliyeti ortaya çıktı

Türkiye'de Sadece bir ay içinde önce Rize ve Artvin’de sel felaketi, ardından orman yangınları, şimdi de Bartın, Kastamonu ve Sinop’ta sel felaketlerinin sigortaya maliyeti ortaya çıktı.

Selin sigortaya maliyeti ortaya çıktı

Türkiye bir ay içinde önce Rize ve Artvin’de meydana gelen sel felaketi, ardından orman yangınları, şimdi de Bartın, Kastamonu ve Sinop’ta sel felaketlerinin ekonomik faturası ortaya çıktı. Uzmanlara göre, Kastamonu ve Sinop’ta selin yarattığı ekonomik kayıp 2.5 milyar lirayı geçecek. Bunun içine selden zarar gören altyapı, temizlik ve enkaz kaldırma maliyetleri dahil değil. 

Peki, zararın ne kadarını sigortacılar karşılayacak? Konut, işyeri, araç hasarları hesaba katıldığında en fazla 200 milyon lirası sigortalı hasar durumunda. Bunun da ağırlığını işyeri ve araç hasarları oluşturuyor. 

Kasko sigortalarında Kastamonu’da her 100 araçtan 15, Sinop’ta her 100 araçtan 19’u sigortalı. Konutlarda sigortalılık oranı çok daha düşük, ancak işyerlerinde sigortalılık oranı yüzde 20’lere yakın. Kabaca son sel baskınında toplam hasarın yüzde 15-20’sini sigortacılar karşılayacak.

Senenin ilk yarısında ise sellerin yarattığı sigortalı kayıp 400 milyon lirayı geçti. Rize ve Artvin’de ise sigortalılık oranı düşük olduğu için sigorta şirketleri 30 milyon liraya yakın hasar ödeyecek. Sigortacılar bu yıl için selin sigortaya maliyetini 1.5 milyar lira olarak hesaplıyor. Sel felaketinin altyapı zararları hariç toplam ekonomik maliyetinin 10 milyar liranın üzerinde olacağını tahmin edebiliriz. 

Kaynak: Hürriyet