Türkiye'de tedavisi süren korona virüs hastalarında iyileşme görüldü mü? Bilim Kurulu üyesi yanıtladı

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Gazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Ahmet Demircan, , Türkiye’de tedavisi süren hastaların durumuna, iyileşme görülüp görülmediğine ilişkin soruya “”Türkiye’de taburcu durumu için erken ama önümüzde Çin örneği var. Kovid-19 olan herkes ölmedi" diye yanıt verdi.

Türkiye'de tedavisi süren korona virüs hastalarında iyileşme görüldü mü? Bilim Kurulu üyesi yanıtladı

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Gazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Ahmet Demircan, “En büyük ricamız bu korkuyu yaşamamak için evde kalmak. Sanki sokağa çıkma yasağı varmışcasına evde kalmak, çok daha iyi olacak” dedi.

Koronavirüsün her hastada aynı tabloyu göstermediğini, bazılarının ağır bazılarının ise hafif geçirdiğini belirten Demircan, hastalığın tam anlamıyla bir ilacının bulunmadığını, diğer bazı hastalıklarda kullanılan ilaçlardan yararlanıldığını söyledi.

Demircan, “HIV ve sıtma ilaçları kullanılıyor. Bunları Çin’deki tecrübelere dayanarak kullanmaya çalışıyoruz” dedi. Başta solunum sıkıntısı olmak üzere semptomların ağırlaşması durumunda “destek” sürecine geçildiğine işaret eden Demircan, “Solunum sıkıntısı, ateş, halsizlik artarsa o zaman destek veriliyor. Solunum çok kötü olursa makineye bağlanma, makine ile solutarak hastayı dinlendirme, akciğerini dinlendirerek iyileştirmeye çalışıyoruz” bilgisini verdi.

Türkiye’de tedavisi süren hastaların durumunda iyileşme görüldü mü?

Milliyet'te yer alan habere göre; Çin’de vakaların sadece yüzde 2’sinin ölümle sonuçlandığını, Kore’de de ölüm oranın düşük olduğunu kaydeden Demircan, Türkiye’de tedavisi süren hastaların durumuna, iyileşme görülüp görülmediğine ilişkin soruya “”Türkiye’de taburcu durumu için erken ama önümüzde Çin örneği var. Kovid-19 olan herkes ölmedi. Bir çoğu taburcu oldu” yanıtını verdi.

Korona virüse yönelik bu işi bilen insanlar arasında dahi panik havasının oluştuğunu, bunun dindirilmesi gerektiğini vurgulayan Demircan, şöyle konuştu: “Biz buna benzer bir kaç krizi atlatmış bir ülkeyiz. Şu anki durumla, erken alınan önlemler, sağlık ve sağlıkçı alt yapımız iyi olduğu için daha kolay baş edebiliriz. Tıpta böyledir en kötü olasılığa karşı hazırlanıyoruz. Hazırız. Hemen hemen her hastane kendisini hazırladı. Biz de aynı şekilde. Yoğun bakım yatak sayısı olarak AB ülkelerinden çok daha iyiyiz. Makine sayısında AB ülkelerinden çok daha iyiyiz. Halkımız bu konuda müsterih olabilir.

‘Evde kalın’ 

En büyük ricamız bu korkuyu yaşamamak için evde kalmak. Sanki sokağa çıkma yasağı varmışcasına evde kalmak, çok daha iyi olacak. Çok elzem değilse evden çıkmayalım. Biz sabaha kadar hastanelerdeyiz. Biz hazırız. Vatandaşımız da evde kalsın inanın bu hastalığı önleriz.”