Türkiye'den Gazze'ye yardım eli uzanmaya devam ediyor: 9. gemi limana yanaştı

Gazze'ye insani yardım malzemesi taşıyan "9. İyilik Gemisi" Mısır'ın El- Ariş Limanı'na ulaştı. Gemiyi Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen karşıladı. Şen, "Son 10 günde malzeme naklinde çok büyük bir hızlanma gözlemledik. Günde yaklaşık 500'e çıktı, Gazze'ye girebilen tır sayısı" dedi.

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli uzanmaya devam ediyor: 9. gemi limana yanaştı

Türk Kızılay öncülüğünde temin edilen gıda, bebek malzemeleri ve uyku tulumu gibi acil ihtiyaç ürünlerinin yüklenmesinin ardından 16 Nisan'da Mersin Limanı'ndan yola çıkan gemi, 55 saat süren deniz yolculuğunun ardından gece saatlerinde El-Ariş Limanı açıklarına ulaştı.

Geceyi açıkta geçiren gemi, sabah saatlerinde kılavuz kaptan eşliğinde limana girdi.

Limana yanaşan gemiden indirilecek 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi, tır ve kamyonlarla Refah Sınır Kapısı'na taşınacak.

Buradaki gümrük işlemlerinin tamamlanmasıyla Filistin Kızılayına teslim edilecek yardımlar, İsrail saldırıları altındaki Gazzelilere ulaştırılacak.

Türk Kızılay ile AFAD işbirliğinde bugüne kadar 13 uçak ve 8 gemiyle yaklaşık 42 bin ton çeşitli insani yardım malzemesi Gazze'ye yardım gönderilmişti. 

TÜRKİYE'NİN KAHİRE BÜYÜKELÇİSİ ŞEN, GEMİYİ KARŞILADI

Gemiyi karşılayan Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen, gazetecilere, "9. İyilik Gemisi"nin çok hızlı kargo doldurma ve boşaltma imkanına sahip olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen'in konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Gazze'ye olabilecek en yakın mesafede gemimizi demirletmiş vaziyetteyiz. 

Son 10 günde malzeme naklinde çok büyük bir hızlanma gözlemledik. Günde yaklaşık 500'e çıktı, Gazze'ye girebilen tır sayısı.

Bundan 10 gün öncesine kadar kamyon kıtlığı varken, biz burada malları intikal ettireceğimiz kamyon bulamazken bugün çok hızlı bir döngü sağlandığı için kamyonlar bol ancak malzeme azalmaya başladı. Mısır Kızılay'ı bize acil çağrı yaptı çünkü biz büyük bir bağışçıyız ve çok iyi bir işbirliğimiz var "acil bize daha yoğun insani yardım malzemesi gönderin stoklarımız hızla azalıyor" diye. Dolayısıyla Türkiye'nin şuanda planladığı ve buraya intikal ettirdiği bu yardım gemisi devaya merhem olacak inşallah.

BURADA İNSANLAR 3 YILA KADAR İNSANİ YARDIMA MUHTAÇ

Çoğunluğu gıda malzemesi, Kızılay'ımız çok güzel bir ihtiyaç tespiti yaptı. İçerideki ihtiyaçları analiz ederek. Türkiye'de bu işi çok iyi yapan hazır gıda paketleri hazırlayan firmalarımız var.

Burada önemli olan Gazze'de alt yapı ve üst yapı mahvolduğu için insanlar ağır bir mağduriyet içinde olduğu için bir iki yıl belki üç yıla kadar bu insani yardıma muhtaç durumdalar. Türk halkının hassasiyeti yüksek, biz 3 bin 700 tonluk bir gemi getiriyoruz dediğim zaman inanamadılar.

BAĞIŞÇILARIMIZ MERAK ETMESİN, YARDIMLARIMIZ ULAŞIYOR 

Bağışçılarımız merak etmesin yardımlarımız Gazze'ye ulaşıyor. Çünkü İsrail saldıran taraf da olsa insani yardıma izin verme yükümlülüğü bulunuyor.

Hedefimiz 2 haftada en az bir gemiyi Mersin'den Ariş'e intikal ettirmek.

Mısır makamlarının desteği ve işbirliği olmasaydı lojistik olarak bu kadar büyük bir işin altına girip yerine getiremezdik dolayısıyla Mısır makamlarına hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bize destek olmaya çalışıyorlar."