Türkiye'den İsveç'e peş peşe tepkiler! Hakan Fidan: Aşağılık eylemi lanetliyorum!

İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakılmasına izin verilmesine Türkiye'den peş peşe tepkiler geldi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "İsveç'te yapılan aşağılık eylemi lanetliyorum!" dedi. Öte yandan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de skandala sosyal medya hesaplarından tepki gösterdi.

Türkiye'den İsveç'e peş peşe tepkiler! Hakan Fidan: Aşağılık eylemi lanetliyorum!

İsveç polisi, Başkent Stokholm'de bir caminin önünde Kur'an-ı Kerim yakma eylemi yapılmasına izin verdi. Skandal eyleme Türkiye'den peş peşe tepkiler geldi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, skandal eylemle ilgili sosyal medya hesabından bir kınama mesajı yayımladı.

Bakan Fidan, İsveç'in İslam karşıtı eylemlere ifade özgürlüğü bahanesiyle izin vermesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Bakan Fidan İsveç'in provokasyonunu lanetlediğini belirterek, "Bu tarz menfur eylemlere göz yummak suça ortak olmaktır" ifadelerini kullandı.

Bakan Fidan'ın paylaşımının tamamı şu şekilde:

"Mübarek Kurban Bayramı'nın ilk gününde Kutsal Kitabımız Kur'an-ı Kerim'e yönelik İsveç'te yapılan aşağılık eylemi lanetliyorum! İslam karşıtı bu eylemlere ifade özgürlüğü bahanesiyle izin verilmesi kabul edilemez. Bu tarz menfur eylemlere göz yummak suça ortak olmaktır."

"BU DURUM HİÇBİR DEMOKRATİK HUKUK DEVLETİNDE KORUNAMAZ"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından skandal eylemi kınadı.

Bakan Tunç'un açıklamaları şöyle:

İsveç polisinin Başkent Stokholm'de bir caminin önünde Kur'an-ı Kerim yakma eylemi yapılmasına izin vermesi skandaldır.

Din ve vicdan özgürlüğü en temel insan hakkıdır. İnsanların kutsallarına hakaret, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemez, hiçbir mahkeme kararı bu hakareti meşrulaştıramaz, bu durum hiçbir demokratik hukuk devletinde korunamaz.

Lanetlenmesi gereken bir eyleme müsaade edilmesi özellikle müslümanlar için, içinde bulunduğumuz kutsal bayram günlerinde inancımıza yapılan açık saldırıdır.

Özellikle NATO zirvesi öncesinde Türkiye’nin müttefiki olmak isteyen İsveç’in yetkili makamları; özgürlük kisvesi altında ülkesinde birbirini takip eden hukuksuzluklara ve provokasyonlara son vermeli gerekli tedbirleri almalıdır.

"ŞİDDETLE KINIYORUZ"

İsveç'teki skandal eylemi AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de sosyal medya hesabından lanetledi.

Ömer Çelik'in açıklamaları ise şu şekilde:

İsveç makamlarının Kurban Bayramı günü bir cami önünde Kur'an-ı Kerim yakmak için yapılan başvuruya onay vermesini lanetliyoruz. İsveç Yüksek Mahkemesi’nin nefret suçlarını himaye eden tutumunu şiddetle kınıyoruz.

Daha önce de ifade ettiğimiz gibi Kur'an-ı Kerim'e karşı yapılmış her saygısızlık insanlık suçudur. Bu lanetli eylemlere karşı siyasi ve hukuki her zeminde en güçlü şekilde mücadele etmeye devam edeceğiz.