Gözler burada! Yeni bir doğal gaz keşfi...

Türkiye'nin gözü bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın rezerv artırma ve yeni keşiflere ilişkin açıklayacağı müjdede. Erdoğan, Filyos'a ziyarette bulunacak. İşte detaylar...

Gözler burada! Yeni bir doğal gaz keşfi...

Türkiye'nin  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl açıkladığı 405 milyar metreküplük gaz keşfinin ardından gözler bugün açıklanacak müjde de olacak.

Filyos'a bugün ziyarette bulunacak Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgedeki rezerv artırma ve yeni keşiflere ilişkin saat 17.30'da açıklama yapacak.  Erdoğan'ın Kanuni sondaj gemisine canlı bağlantı gerçekleştirmesi bekleniyor. İşte detaylar...

Fatih sondaj gemisinin geçen yıl Zonguldak Filyos açıklarında Türkiye'nin Karadeniz münhasır ekonomik bölgesinde Sakarya Gaz Sahası Tuna-1 kuyusundaki gaz keşfi, yılın dünyada derin denizlerdeki en büyük, tüm gaz keşifleri arasında ise ikinci en büyük keşfi olarak kayıtlara geçti.

Uluslararası Enerji Ajansı, keşfin potansiyel ekonomik büyüklüğünün 80 milyar doların üzerinde olduğunu hesapladı.

Keşfin ardından bölgede ilk gaz üretiminin 2023'te başlayarak Türkiye'nin doğalgaz şebekesine verilmesi için çalışmalar hızla devam etti.

Böylece, Karadeniz'de 405 milyar metreküp gaz keşfedildiğinin açıklanmasının ardından iki tespit ve bir keşif kuyusunda sondaj gerçekleştirilirken, üçüncü tespit kuyusunda da çalışmalar sürüyor.

Ayrıca, geçen yıl TPAO envanterine katılan ve Sakarya Gaz Sahası'nda kuyu testlerini gerçekleştirmekle görevlendirilen Kanuni sondaj gemisi de halihazırda Türkali-2'de kuyu testlerini yapıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un temeli 2019 yılında atılan Zonguldak Uzun Mehmet Camii de bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacak. 

22 kubbenin inşa edildiği camide her birinde 3 şerefe bulunan 71 metre uzunluğunda 4 adet minare bulunuyor. Caminin ana kapısı sedef işlemeli kündekâri sistemiyle yapılırken, kapının yapımı 1 yılda tamamlandı.