Türkiye'nin narenciye deposu Mersin'de mandalina için hasat başladı, geçen yıla oranla verimi artan mandalinanın fiyatı yarı yarıya indi!

Türkiye'nin önemli narenci üretimin merkezlerinden birisi olan Mersin'de geçen yıla oranla bu sene yüzde 35 civarında verim artışı olan mandalina için hasat başladı. Geçen yıla oranla fiyatı yarı yarıya düşen mandalinanın bahçe ve market fiyatı ise değişkenlik göstermekte. Bu yıl verimi yüksek olan mandalinanın bahçe fiyatı 3-4 lira iken market fiyatı ise 7 ile 10 TL arasında.

Türkiye'nin narenciye deposu Mersin'de mandalina için hasat başladı, geçen yıla oranla verimi artan mandalinanın fiyatı yarı yarıya indi!

Türkiye'nin önemli narenciye üretim merkezlerinden birisi olan Mersin'de mandalina hasadı başladı. Geçen yıllara oranla yüzde 35 verim artışı yaşanan mandalinanın bahçe fiyatı 3-4 lira olarak gösterilirken market fiyatı ise 7-10 TL arasında seyir etmekte. 

MANDALİNANIN VERİMİ ARTTI, FİYATI DÜŞTÜ

Türkiye'nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip Mersin'de narenciye de ön plana çıkıyor. Limon üretiminde ilk sırada olan Mersin'de mandalina ise ikinci sırada yer alıyor. 72 bin dekar alanda üretimi yapılan mandalina da bu sene 310 bin ton verim elde edilerek bir önceki sezona göre yüzde 35 artış beklendiği ifade edildi. Ekim ayının son haftasından itibaren başlayan hasadın yoğun olarak Ocak ayına kadar devam edeceği belirtildi. İşçiler sabah erken saatlerde mesaiye başlayarak dallarını dolduran meyveleri tek tek toplayarak pazar ve marketler de yer alması için gönderdiği kaydedildi. Bahçede 3-4 TL bandında alıcı buluna mandalinanın pazar ve marketlerde 7 ile 10 TL arasında satıldığı öğrenildi.

 

Türkiye'nin narenciye deposu Mersin'de mandalina için hasat başladı, geçen yıla oranla verimi artan mandalinanın fiyatı yarı yarıya indi! - Resim : 1

''72 BİN DEKARDA 310 BİN TON VERİM BEKLENİYOR''

Mersin bölgesinin turunçgiller üretiminde büyük öneme sahip olduğunu belirten Mersin Erdemli'de bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Yılmaz bilgi verdi.Yılmaz, "Limondan sonra mandalina önemli miktarda üretim alanına sahiptir. Bu sene 72 bin dekar alanda 310 bin ton üretim bekleniyor. Bu sene verimimiz z geçen yıla oranla kıyasladığımızda yüzde 30-35 arasında fazla bir verim bekleniyor. Yetişkin bir ağaçta 150 kilogramdan ortalama 200 kilogram üzerine çıktığımızı gözlemledik. Hasat Ocak ayına kadar devam etmektedir. Bunu geç hasat edilen cinsle Şubat ve Mart ayında da devam ettiriyoruz. Hem fiyat olarak hem de besin olarak en uygun meyvenin mandalina olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Erdemli'deki bahçelerde hasada başlayanlardan Ercan Kızılay da, "Hasadımız başladı, fiyatlar uygun meyve bol. Herkesin yemesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Türkiye'nin narenciye deposu Mersin'de mandalina için hasat başladı, geçen yıla oranla verimi artan mandalinanın fiyatı yarı yarıya indi! - Resim : 2