Türkiye'nin yüzde 73.4’ü büyük tehlike altında. Hakkari, İstanbul, Bitlis, Muş, Bingöl, Tunceli, Ağrı, Iğdır ve Çankırı yok olacak!

TEMA Vakfı tarafından 17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü nedeniyle detaylı bir açıklama yapıldı. Söz konusu açıklamada Türkiye'nin şu anda yüzde 73.4'ünün çölleşme tehlikesi altında olduğu ifade edildi. Ülkemizde şu anki verilere göre şiddetli kuraklık tehlikesi altındaki illerimiz arasında Hakkari, İstanbul, Bitlis, Muş, Bingöl, Tunceli, Ağrı, Iğdır ve Çankırı yer alıyor.

Türkiye'nin yüzde 73.4’ü büyük tehlike altında. Hakkari, İstanbul, Bitlis, Muş, Bingöl, Tunceli, Ağrı, Iğdır ve Çankırı yok olacak!

Küresel iklim değişikliğinin yaşanmaya devam ettiği Türkiye'de aşırı yağışların yanı sıra bir diğer yandan kuraklık tehlikesi de kendisini hissetirmeye devam ediyor. TEMA Vakfı tarafından da Türkiye'nin kuraklık açısından gittiği yere dikkat çekilerek önemli açıklamalarda bulunuldu. 

TÜRKİYE'NİN YÜZDE 73.4'Ü KURAKLIK TEHDİDİ ALTINDA 

TEMA Vakfı, “17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü” kapsamında dün bir açıklama yayımlayarak Türkiye’nin yüzde 73.4’ünün çölleşme tehlikesi altında olduğunu belirtti. Gıda güvenliğini sağlamak, iklim değişikliğine karşı dirençli olmak ve kuraklıktan daha az etkilenmek için çölleşme ile mücadelenin önemine dikkat çeken TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Çölleşmenin yıllık maliyetinin ülkelerin gayrisafi millî hasılasının (GSMH) yüzde 4-8’i olduğu tahmin ediliyor. Bu oranın 2050 yılında yüzde 40’lara ulaşacağı öngörülüyor. Çölleşme ile mücadele; bugünün yaşanan sorunlarını azaltmak, geleceği kazanmaktır” dedi.

ÇÖLLEŞME NEDENİYLE TARIM TOPRAKLARINDA VERİMLİLİK DE AZALDI 

Çölleşme nedeniyle tarım topraklarında verimliliğin de azaldığını kaydeden Ataç, “Ülkemizin yüzde 50.9’unun orta, yüzde 22.5’inin de yüksek derecede olmak üzere toplam yüzde 73,4’ünün çölleşme tehlikesi altındaki alanlardan oluşuyor. Ülkemizde erozyon, çölleşme nedenlerinin başında geliyor. Tarım arazilerinin yüzde 39’unda, mera arazilerinin ise yüzde 54’ünde erozyon görülüyor. Öte yandan büyüyen kentler verimli tarım arazilerinin azalmasına sebep oluyor. Tarım arazilerimiz, 1990-2022 yılları arasında yaklaşık 4 milyon hektar azalarak 27.9 milyon hektardan, 23.9 milyon hektara geriledi. Bu da yaklaşık 7.5 İstanbul büyüklüğünde tarım alanının kaybedilmesi demek oluyor” dedi.

ÇÖZÜM YİNE TOPRAĞIN KENDİSİNDE

“Kısa vadeli çıkarlar ve kazançlar uğruna doğaya ve toprağa verilen zararların etkileri, ekonomik kayıplar, yokluklar ve göçler olarak sonuçlanıyor” diyen Ataç, çözümün yine topraktan geçtiğini söyledi.

Ataç, “Bunun için arazi kullanım planlarının hazırlanması, kanunlarda yer alan orman, mera ve verimli toprakları başka amaçla kullanımı kolaylaştıran hükümlerin yürürlükten kaldırılması, erozyonla mücadele edilmesi, sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması ve tahrip edilmiş arazilerin eski haline getirilmesi yani restorasyon çalışmaları yapılması gerekiyor” dedi.

ŞİDDETLİ KURAKLIK TEHLİKESİ ALTINDA İLLERİMİZ VAR

Ülkemizde şu anki verilere göre şiddetli kuraklık tehlikesi altındaki illerimiz arasında Hakkari, İstanbul, Bitlis, Muş, Bingöl, Tunceli, Ağrı, Iğdır ve Çankırı yer alıyor.