Türkiye'nin zaferini manşetlere taşıdılar! ABD basını verilen tavizleri bir bir sıraladı

Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesinin yankıları devam ediyor. İsveç'e verilen onay sürecine dünya basını geniş yer ayırdı. Türkiye'nin nasıl ikna edildiğini ele alan ABD basını, verilen tavizleri tek tek sıraladı. İşte dünya basınında Türkiye'nin diplomasi zaferi...

Türkiye'nin zaferini manşetlere taşıdılar! ABD basını verilen tavizleri bir bir sıraladı

Türkiye-İsveç-NATO mutabakatı sonrası Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakması dünya basınında geniş yer buldu.

ABD Başkanı Biden ve Fransız lider Macron'un da aralarında olduğu Dünya liderleri ile görüşen Erdoğan'ın bu kararı dünyanın bir numaralı gündemi olmaya devam ediyor.

Herkesin yanıtını aradığı soru ise; Türkiye'nin nasıl ikna edildiği. Katar merkezli Al Jazeera 'Türkiye, İsveç'in NATO üyeliği konusundaki tutumunu neden değiştirdi?' sorusuna yanıt aradı.

Türkiye'nin zaferini manşetlere taşıdılar! ABD basını verilen tavizleri bir bir sıraladı - Resim : 1

Haberde Türkiye'nin kilit konularda istediğini aldığı vurgulandı ve şu ifadelere yer verildi;

'Ankara, ABD'den F-16 satın almaktan Avrupa'nın Schengen bölgesine vizesiz seyahat etmeye kadar uzanan kilit koşullarda destek aldıktan sonra Stockholm'ün hedefini destekliyor.'

CNN International 'Biden yönetiminin İsveç'i NATO'ya ve F-16'ları Türkiye'ye sokma çabasının içinde' başlıklı haberinde Washington'un İsveç'i üyeliği ve Ankara'ya savaş jeti satışı için uzun süredir diplomatik mücadele verdiğini vurguladı.

Türkiye'nin zaferini manşetlere taşıdılar! ABD basını verilen tavizleri bir bir sıraladı - Resim : 2

Londra merkezli Middle East Eye (MEE) 'F-16'lar ve Kanada'nın silah ambargosunun kaldırılması Erdoğan'ın onayını aldı' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

Haberde 'ABD'nin savaş uçakları konusundaki güvenceleri ve Ottawa'nın silah yasağını kaldırması, Türk cumhurbaşkanının fikrini değiştirmesinin başlıca nedenleriydi' denildi.

Türkiye'nin zaferini manşetlere taşıdılar! ABD basını verilen tavizleri bir bir sıraladı - Resim : 3

"TÜRKİYE ABD'DEN BİR DİZİ TAVİZ ALDI"

Business Insider 'Türkiye, İsveç'in NATO'ya katılmasına izin vererek ABD'den F-16 savaş uçakları da dahil olmak üzere bir dizi taviz aldı' dedi.

Haberde terör yasasını yürürlüğe koyan İsveç'in bazı teröristleri iade etmeyi de kabul ettiği bilgisine yer verildi.

İngiliz Financial Times'ın başlığı ise 'ABD, F-16 jetlerinin Türkiye'ye devri ile 'ilerlemeye niyetli' olduğunu söyledi' oldu.

Türkiye'nin zaferini manşetlere taşıdılar! ABD basını verilen tavizleri bir bir sıraladı - Resim : 4

Al Monitor ise F-16 anlaşmasının önündeki tek engel konumundaki Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Senatör Bob Menendez'in hükümet ile görüştüğünü aktardı.

YUNAN BASINI: TÜRKİYE İLE YENİ DÖNEM

Yunan basınının gündemi ise bugün gerçekleşecek Erdoğan - Miçotakis görüşmesi oldu.

Kathimerini 'Yunanistan başbakanının 16 ay sonra Vilnius'taki NATO Zirvesi'nde Türkiye cumhurbaşkanı ile görüşmesi, Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde yeni bir faslın açılması için gerçek bir andır' dedi.

Ethnos ise 'Toplantının ivmesi olumlu, ancak Ankara'nın sayfayı çevirmeye gerçekten kararlı olup olmadığı henüz belli değil' yorumunda bulundu.

Türkiye'nin zaferini manşetlere taşıdılar! ABD basını verilen tavizleri bir bir sıraladı - Resim : 5

In.gr 'Miçotakis-Erdoğan görüşmesinden ne bekliyoruz?' sorusuna şu yanıt aradı.

Yunan gazete, Miçotakis ve Erdoğan'ın ikili ilişkilerin normalleştirilmesi/yeniden tanımlanması için bir yol haritası ve pozitif gündeme odaklanacağını yazdı.

Haberde 'Normalleşme sürecinin başarıya ulaşması için her iki tarafın da söylemlerden, fobilerden, sendromlardan, aşırı pozisyonlardan ve elbette iddialardan vazgeçmesi gerekecektir' denildi.