Türkiye'ye maalesef kötü haber verildi! Herkesin korktuğu gerçeği açıkladı, bir ilimiz için çok daha kötü haber

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından uzmanlar bölgeyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yapılan incelemeler SAR uydu görüntülerinin elde ettiği verilere göre Kahramanmaraş ve çevresindeki 10 ili etkileyen depremler sonrası yaklaşık 4 metre yer değiştirme tespit edildi. Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Bayık, deprem felaketini analiz eden ekip, "Zemin yapısı sebebiyle en çok Hatay etkilendi" ifadelerini kullandı.

Türkiye'ye maalesef kötü haber verildi! Herkesin korktuğu gerçeği açıkladı, bir ilimiz için çok daha kötü haber

Depremden sonra incelemelerde bulunan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Geomatik Mühendisliği Bölümü'nün SAR uydu görüntüleriyle ortaya çıkardığı gerçekte, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından 10 ilde yaklaşık 4 metre yer değiştirme görüldüğü ifade edildi.

Türkiye'ye maalesef kötü haber verildi! Herkesin korktuğu gerçeği açıkladı, bir ilimiz için çok daha kötü haber - Resim : 1

“GAZİANTEP İLE KAHRAMANMARAŞ ARASINDA UZAKLAŞMA VAR”

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Bayık, " SAR sistemlerinin kuzeyden güneye ve güneyden kuzeye yan bir uçuş yaptığı için yükselen ve alçalan uydu görüntülerinden analizler gerçekleştirdik. Depremden önceki ve sonraki görüntülerin faz ölçümlerini yaparak aralarındaki uzaklık değişimini elde ettik. Depremdeki etkileri şöyle söyleyebiliriz, (Kahramanmaraş- Gaziantep arasını işaret ederek) sıcaktan soğuğa geçiş çizgisi belirmekte. Burada fayın kırılma çizgisi olarak belirledik. Yaklaşık olarak 3.8-4 metre civarında bir yer yüzeyi değiştirmesi olduğunu söyleyebiliriz. İkinci depremin bize verdiği yer değiştirme miktarı 3 ila 3.5 metre arasında değişmekte. Fay hattının üstte kalan kısmı güneybatıya doğru, altta kalan kısım ise tam tersi hareket ediyor. Tam rakamları vermek gerekirse fayın altında kalan (Hatay, Kilis, Gaziantep, Adıyaman illerini kapsayan bölge) bölgede 2.7 metre kuzeydoğuya hareket varken, fayın üstünde kalan bölgede 1.1 metre güneybatıya bir hareket var. 3.8, hatalarla birlikte 4 metreyi bulduğunu söyleyebiliriz. Altta kalan kısım daha fazla hareket etmiş. Gaziantep ve Kilis’te olan genel tabaka kuzeydoğuya hareket etmiş ama Malatya, Kahramanmaraş ve Osmaniye güneybatıya doğru hareketini gerçekleştiriyor. Arap levhası, Van-Diyarbakır üzerine bir hareket yapıyor. Kahramanmaraş ile Gaziantep arasında birbirinden uzaklaşma var" dedi.

Türkiye'ye maalesef kötü haber verildi! Herkesin korktuğu gerçeği açıkladı, bir ilimiz için çok daha kötü haber - Resim : 2

“EN FAZLA HATAY ETKİLENDİ”

Hatay'ın zemin yapısı sebebiyle depremden en çok etkilenen alan olduğuna vurgu yapan Bayık, "Renklerden görüldüğü gibi en fazla etkilenen alan Hatay bölgesi olmuştur. Bu da zemin yapısıyla ilgili bir durum. Fayın kuzeyinde kalan illere genel olarak baktığımızda Osmaniye, Kahramanmaraş ve Adıyaman’ın güneybatıya yaptığı hareket çok bariz belli. Diğer iller de kuzeybatıya hareket ediyor. Bu tür fayların özelliği yatay hareketlerin fazla olması ama düşey hareketler de olabiliyor. Fayın bir bıçak gibi kestiğini düşünürsek üst tarafta kalan kısımlar bir buçuk 2 metre arası yükselme gösterirken, Antep ve Kilis tarafı da yarım metre yükselme göstermiştir. Yani aralarında 1 metreye yakın düşeyde bir fark ortaya çıkmıştır" ifadelerine yer verdi.