Türkiye'ye yönelik uzman isimden acil uyarı verildi. Artık kapımızı aşındırıyor. Bir de tarihi açıkladı, fena vuracak

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'deki baraj doluluk seviyelerinin düştüğünü ve nisan ayından sonra tarımda su kullanımıyla birlikte doluluk oranının iyice düşeceğini dile getirdi. Türkiye'nin önündeki en büyük engellerden biri artık su krizi.

Türkiye'ye yönelik uzman isimden acil uyarı verildi. Artık kapımızı aşındırıyor. Bir de tarihi açıkladı, fena vuracak

Türkiye'nin gelecekteki en büyük sorunlarından biri olarak gösterilen su krizi, beklenen de erkenden etkili olmaya başladı. İzmir'den son gelen haberler su krizi konusundaki ciddi durumu bir kez daha gözler önüne serdi. 

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN TARİHİ DE VERDİ 

DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi, İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, tüm dünyada kuraklık olduğuna dikkati çekerek, "En büyük kuraklık ise Batı Anadolu'da yaşanıyor. Ege Bölgesi'nde başta İzmir'de kuraklık var. Aynı şekilde Marmara Bölgesi'nde de kuraklık bulunuyor. Barajlarımızın doluluk oranı iyice aşağılarda. İzmir'in ana su kaynağı Tahtalı Barajı'nda doluluk, 2021'in bu döneminde yüzde 77 iken; bu oran 2022'de yüzde 70'lere geriledi. Şimdiyse yüzde 41,13'e düştü. Bu, çok ciddi bir düşüş. Bu aydan sonra barajlardaki doluluk oranının yükselmesi beklenmemeli. Barajları dolduran yağışlar, kasım ayından başlayarak aralık, ocak ve şubat ve biraz da martta etkili olur. Sonra yağışlar azalır. Nisandan sonra tarım da başladığı için ciddi oranda su kullanılır. Bu dönemden sonra barajlardaki doluluk düşer. Bizi ciddi bir su krizi bekliyor. Tüm Batı Anadolu, bu sorunu yaşayacaktır. Kritik bir dönemdeyiz. Suyu çok dikkatli kullanmalıyız" dedi.