Korona bu ülkeye bulaşamadı!.. Devlet korona kelimesini bile yasakladı!

Rus medyasının haberine göre Türkmenistan’da devlet, basın ve yayın organlarının ‘korona virüsü’ kelimesini kullanmasını yasakladı.

Korona bu ülkeye bulaşamadı!.. Devlet korona kelimesini bile yasakladı!

Sınır Tanımayan Gazeteciler Doğu Avrupa ve Orta Asya Dairesi Başkanı Jeanne Cavelier yaptığı açıklamada; Türkmenistan yönetiminin, devlet basın-yayın organlarına ‘corona virüsü’ terimini kullanma yasağı getirdiğini söyledi.

Bazı gazetecilere göre bunun nedeni, Türkmenistan yönetiminin ülkedeki salgın konusundaki gerçekleri saklamaya çalışması. Öte yandan ülkedeki vatandaşlar için de “corona” kelimesi ve maske takmak yasaklandı.

Bunları yapanların ise gözaltına alındığı belirtiliyor. Diğer taraftan, Türkmenistan Sağlık Bakanlığı’nın vatandaşlara dağıttığı sağlık broşürlerinin önceki halinde corona virüsü ile ilgili bilgilerin olmasına karşılık, yeni dağıtılan broşürlerde corona virüsü ile ilgili bütün ifadelerin çıkartıldığı görülüyor.

Şu ana dek Türkmenistan’da bir corona virüsü vakasına rastlanmamıştı. Türkmenistan Cumhurbaşkanı ise geçtiğimiz günlerde virüse karşı koruyucu olarak “harmala” adı verilen geleneksel bir bitkiyi önermişti Türkmenistan, 2019 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde son sırada yer alıyor. Dünyanın en kapalı ülkelerinden biri olan Türkmenistan’da yerel medyanın kontrolünün hükümetin elinde olduğu biliniyor.