Cihat Yaycı'dan tv100'de çarpıcı Yunanistan açıklaması: Türkiye Lozan statüsüne dönülmesini talep etmelidir

tv100'de Taksim Meydanı programı canlı yayınına bağlanan Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, Yunanistan'ın Ege'de silahlandırdığı gayri askeri statüdeki adalarla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Yaycı, 'Türkiye Lozan statüsüne dönülmesini talep etmelidir.' dedi.

Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (TÜRK DEGS) Başkanı Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, Türkiye'nin Yunanistan'a silahlandırmamak kaydıyla verdiği Ege Denizi'ndeki adaları şartlara uymaması nedeniyle yeniden egemenlik tartışmasına açmasının ardından tv100 canlı yayınına katılarak kritik açıklamalarda bulundu. Yunanistan'ın o adaları neden silahlandırdığını ve Türkiye'nin bundan sonraki süreçte hukuki olarak ne yapması gerektiği ile ilgili değerlendirme yapan Yaycı,  Türkiye Lozan statüsüne dönülmesini talep etmelidir ve karasularını şimdiden 3 mile indirip Yunanistan’dan bunu talep etmelidir' şeklinde konuştu. 

O adalar Yunanistan’ın asla değildir bu adalar ya İtalya’nındır, İtalya’ya vermiyorsanız asıl sahibi olan Türkiye’ye rücu eder Osmanlı’nın halefi olarak. Bu kadar basittir.'' diyen Yaycı, Bu hukuken son derece güçlü olduğumuz bir durumdur, bunu tartışmaya açmamız gerekir'' ifadelerini kullandı. 

Yaycı'nın açıklamaları şu şekilde;

Gayri askeri statü, silahsızlandırmayı da kapsar. 1914 yılında Büyükelçiler Konferansı’nda alınan 6 büyük devlet kararı var. Burada gayri askeri statü tanımlanır, Lozan Anlaşması’nda buna atıfta bulunulur.

1912 Uşi Anlaşması’yla aslında İtalya’nın gasp ettiği adalardır. Bu anlaşmada Trablusgarp ve Bin Gazi’nin İtalya’ya verilecek, Osmanlı Devleti buraları boşaltacak adalar Osmanlı’ya geri verilecek, anlaşma budur. İtalya, Dünya Savaşı’nda bunların üstüne çullanmıştır.

'Bu adalar ya İtalya’nındır, İtalya’ya vermiyorsanız...'

Bu hukuken son derece güçlü olduğumuz bir durumdur, bunu tartışmaya açmamız gerekir. O adalar Yunanistan’ın asla değildir bu adalar ya İtalya’nındır, İtalya’ya vermiyorsanız asıl sahibi olan Türkiye’ye rücu eder Osmanlı’nın halefi olarak. Bu kadar basittir.

'Türkiye Lozan statüsüne dönülmesini talep etmelidir'

Adalar Denizi’nde statü Lozan Anlaşması’yla belirlenmiştir, iki tarafında imzacı olduğu tek anlaşmadır ve 3 mil esas alınmıştır orada. Türkiye Lozan statüsüne dönülmesini talep etmelidir ve karasularını şimdiden 3 mile indirip Yunanistan’dan bunu talep etmelidir.