Twitter'a yeni rakip: Threads perşembe günü kullanıma açılacak

Meta’nın sahibi Mark Zuckerberg ve Twitter’ın sahibi Elon Musk arasındaki rekabet kızışıyor. Elon Musk Twitter'ı satın aldığından beri aldığı kararlar kullanıcılar tarafından beğenilmiyor. Facebook'un sahibi olan Meta Twitter'a yeni rakip geliştirdi. Meta, Twitter’a rakip olarak geliştirdiği Threads platformunun 6 Temmuz'da kullanıma açılacağını açıkladı.

Twitter'a yeni rakip: Threads perşembe günü kullanıma açılacak

Sosyal paylaşım sitesi Facebook'un sahibi Meta, Twitter’a rakip olarak geliştirdiği Threads platformunun 6 Temmuz Perşembe günü kullanıma açılacağını duyurdu. Instagram’la bağlantılı olarak çalışacak Threads, Apple App Store’da da yerini aldı. Uygulamanın ekran görüntüleri, Twitter’a benzer bir arayüzü olduğunu gösteriyor. Meta, platformu 'metin tabanlı sohbet uygulaması' olarak tanıtıyor.

Threads’in piyasaya sürülmesi, Meta’nın sahibi Mark Zuckerberg ve Twitter’ın sahibi Elon Musk arasındaki rekabetin son adımı oldu. İki iş insanı, haziran ayında birbirleriyle 'kafes dövüşü' yapmayı kabul ettiklerine yönelik paylaşımlar yapmıştı.

THREADS'İN ÜCRETSİZ OLACAĞI TAHMİN EDİLİYOR

Öte yandan Twitter, yönetim aracı Tweetdeck’in 30 gün içinde paralı hale geleceğini açıkladı. Elon Musk, şirketi satın aldığından bu yana kullanıcıları aylık aboneliğe para ödemeye ikna etmek için çabalıyor. Cumartesi günü de Twitter’a paralı abone olmayanların görebilecekleri tweet sayısı sınırlandırılmış, platforma üye olmayanların da tweetlere erişmesi engellenmişti. Meta’nın Threads uygulamasının ücretsiz olacağı ve görüntülenebilecek paylaşım sayısında da bir sınır olmayacağı tahmin ediliyor.

App Store’daki tanıtımda, “Threads toplulukların bir araya gelerek bugün önem verdikleri konulardan yarının gündemini belirleyecek konulara kadar her şeyi tartıştığı bir yerdir” denildi. Uygulama, Meta’nın diğer uygulamaları gibi telefonlardaki çok sayıda veriye erişecek. Bunların arasında konum, alınan ürünler ve internet geçmişi de yer alıyor.

MASTADON, TRUTH SOCIAL, BLUESKY...

Son dönemde Twitter’a benzeyen birden fazla uygulama yayılmaya başladı. Bunlar arasında Mastadon ve ABD'nin eski başkanı Donald Trump’ın kurduğu Truth Social da yer alıyor.

Hafta sonu Twitter’a getirilen kısıtlamalar nedeniyle bir diğer benzer uygulama olan Bluesky 'rekor miktarda trafik aldıklarını' açıklamıştı. Fakat Threads’in Twitter karşısında bunlardan çok daha güçlü bir rakip olması mümkün. Mark Zuckerberg bugüne kadar başka şirketlerin fikirlerini alarak kendi ürünlerine daha başarılı bir şekilde yerleştirmesiyle tanınıyor. Instagram’daki Reels, TikTok’un video arayüzünün bir kopyasıylan Instagram hikayeleri de Snapchat’in özelliklerinden esinlenilmişti.

THREADS, INSTAGRAM'A BAĞLI ÇALIŞACAK

Diğer rakiplerden farklı olarak Meta’nın Twitter’la rekabet edebilecek maddi gücü de bulunuyor. Instragram’a bağlı çalışacak Threads, bu sayede yüz milyonlarca hesapla eşleşecek. Bu sayede, rakiplerinin aksine sıfırdan başlaması gerekmeyecek.

Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasının ardından attığı bazı adımlar ifade özgürlüğü açısından takdir edilse de bazı adımları de eleştirilmiş, Twitter kullanıcılarının bir kısmı platformdan uzaklaşmıştı. Zuckerberg şimdi, bu kullanıcıları Threads’e çekebilmeyi umuyor.

Kaynak: BBC Türkçe