UBER’e açılan soruşturmada bilirkişi raporu geldi

Yeni Nesil Taksiciler Taşıma ve İşletme Kooperatifi’nin UBER’e açtığı kamu gücü ve denetimini yok sayma dosyasında bilirkişi raporu geldi. Raporda UBER’in haksız rekabet koşulları oluşturduğu yer aldı. İşte detaylar…

UBER’e açılan soruşturmada bilirkişi raporu geldi

Yeni Nesil Taksiciler Taşıma ve İşletme Kooperatifi tarafından UBER hakkında yapılan suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturma dosyasında bilirkişi raporu geldi. Raporda, UBER’in haksız rekabet koşulları oluşturduğu yer aldı. Yeni Nesil Taksiciler Taşıma ve İşletme Kooperatifi Başkanı Kıyasettin Telli, "UBER kendi taksimetre tarifesini uyguluyor, kamu gücünü ve denetimini de pek kabul eden bir yaklaşım tarzı içerisinde değil" ifadelerini kullandı.

Telli, "Biz önce UBER ile ilgili ’Haksız rekabet’ suçunu işlediği gerekçesiyle Ticaret Mahkemesi’nde bir dava açtık. Bu davamız istinafta da haksız rekabet tespit edilerek karara bağlandı. Bu sürecin içerisinde hukukçularımızla beraber araştırma yaptık. Ortada bir haksız rekabet varsa, bunun bir de Türk Ceza Kanunu’nda karşılığı var. Biz de avukatlarımızla beraber Cumhuriyet Savcılığı’na bir soruşturma açılmasını talep ettik. Sayın savcılığımız da talebimizi aldıktan sonra konuyu bilirkişiye havale etmiş. Sonradan öğrendik ki, bilirkişi de bir rapor sunmuş. Bu raporda UBER’in rakiplerine karşı dürüstlük kaidesine uymadığı, haksız rekabet yaptığı tespit edilmiştir" diye konuştu.

Türkiye’de ticaret sicil kayıtlarına göre UBER yetkililerinden iki kişi olduğunu söyleyen Telli, "Bunlardan biri Türk, biri Amerikalı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Türk olanın ifadesini alınmış. Savcılıkta verdiği ifadede Türk olan kişi beyanda bulunmaya yetkisinin olmadığını söylemiş. Fakat Amerikalı olan diğer UBER yetkilisi, şu an hala ifadesi alınmak üzere arandığını biliyoruz. Bu arada Türk olan yetkili de ifade verdikten bir süre sonra UBER şirketinden ayrıldığını biz duyduk. UBER kendi taksimetre tarifesini uyguluyor, kamu gücünü ve denetimini de pek kabul eden bir yaklaşım tarzı içerisinde değil" dedi.