Uçak yolculuğu ne kadar güvenli? Formülü verdiler

Dünyanın önde gelen eğitim kurumu olan MIT'te profesör olan George Eastman ile Arnold Barnett, Covid-19'un uçakta bulaşmasını engellemek için bir formül hazırladı.

Uçak yolculuğu ne kadar güvenli? Formülü verdiler

Bilim insanları, "Kabaca bir hesaplamayla her 7.700 insandan 1'ine uçakta korona virüsü bulaşabilir" dedi.

 Sözcü'nün haberine göre ABD’de bulunan saygın üniversitelerden MIT bünyesindeki Sloan İşletme Fakültesi’nde görevli bilim insanları korona virüsünün uçaklardaki yayılma hızının yavaşlatılma formülünü hazırladı. Bilim insnaları geçen aylarda uçaklarda Covid-19 bulaşma oranının 4.300’de 1’den 7.700’de 1’e düştüğünü açıklayan profesörler Arnold Barnett ve George Eastman, uçakta korona virüsü bulaşmasının azalması için orta koltukların boş bırakılması gerektiğini söyledi.

 “Uçak yolcuları için Covid-19 riski: Orta koltuk boş bırakılmalı mı” başlıklı makalede orta koltukların boş bırakılmasının sayısal olarak vaka riskini azalttığı açıklandı. Farklı ihtimaller ve olasılıklar üzerinden hesaplama yapıldığı açıklanırken araştırmada en sık tercih edilen uçak modelleri Airbus 320 ve Boeing 737’nin ekonomi sınıfındaki yolcular üzerinde modelleme yapıldığı belirtildi.

ABD’de 1 Temmuz itibariyle, American Airlines, Spirit, United Airlines ortadaki koltuklara da yolcu kabul ediyor. Delta, JetBlue, Southwest Airlines ise orta koltukları boş bırakıyor.