UEFA ülke puanındaki yükseliş sürüyor! İskoçlar yenilince hedef büyüttük! İşte UEFA ülke puanı sıralaması

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Galatasaray, Konferans Ligi’nde mücadele eden Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin rakiplerini yenmesiyle Türkiye’nin UEFA ülkeler puanı sıralamasındaki yeri sağlamlaşırken yeni hedef belli oldu. 10. sırada yer alan Türkiye, Galatasaray'ın Salı günü UEFA Şampiyonlar Ligi’ne kalması halinde ülke sıralamasında İskoçya’yı geçerek 9. basamağa çıkacak. Bu durum gerçekleşirse önümüzdeki sezon lig şampiyonu devler ligine grup aşamasından katılacak.

UEFA ülke puanındaki yükseliş sürüyor! İskoçlar yenilince hedef büyüttük! İşte UEFA ülke puanı sıralaması

Bu sezon Galatasaray Şampiyonlar Ligi, Adana Demirspor, Beşiktaş ve Fenerbahçe ise Konferans Ligi play- off turunda mücadele ediyor.

GALATASARAY, MOLDE'Yİ DEPLASMANDA YENDİ

Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi play-off turu ilk maçında deplasmanda Norveç ekibi Molde'yi 3-2 mağlup etti. Sarı kırmızılı takımın gollerini Sergio, Icardi ve Midtsjo kaydetti.

UEFA ülke puanındaki yükseliş sürüyor! İskoçlar yenilince hedef büyüttük! İşte UEFA ülke puanı sıralaması - Resim : 1

FENERBAHÇE, TWENTE'Yİ FARKLI MAĞLUP ETTİ

Fenerbahçe ile Konferans Ligi play- off turu ilk maçında konuk ettiği Hollanda ekibi Twente’yi Oosterwolde, Szymanski, İrfan Can Kahveci (2) ve Tadic’in attığı gollerle 5-1 yenerek turu geçme yönünde önemli bir avantaj elde etti.

UEFA ülke puanındaki yükseliş sürüyor! İskoçlar yenilince hedef büyüttük! İşte UEFA ülke puanı sıralaması - Resim : 2

BEŞİKTAŞ, KİEV DEPLASMANINDAN ZAFERLE DÖNDÜ

Beşiktaş, UEFA Konferans Ligi play- off turu ilk maçında Ukrayna ekibi Dinamo Kiev ile deplasmanda karşı karşıya geldi. Beşiktaş rakibini Aboubakar (P), Colley ve Zaynutdinov’un attığı gollerle 3-2 yenerek tur için avantaj yakaladı.

UEFA ülke puanındaki yükseliş sürüyor! İskoçlar yenilince hedef büyüttük! İşte UEFA ülke puanı sıralaması - Resim : 3

ADANA DEMİRSPOR MAĞLUP OLDU

Yukatel Adana Demirspor, UEFA Avrupa Konferans Ligi play-off turu ilk maçında deplasmanda Belçika'nın Genk ekibine 2-1 yenildi. Adana Demirspor’un maçtaki tek golünü Emre Akbaba kaydetti.

Alınan bu sonuçlarla birlikte Türk takımları, Avrupa macerasını bu hafta 3 galibiyet, 1 yenilgi ile tamamladı.

İSKOÇYA’YI GEÇME ŞANSINI YAKALADIK

UEFA ülke puanı sıralamasında 9.sırada yer alan İskoçya’nın Hibernian takımı İngiliz ekibi Aston Villa’ya 5-0 yenildi. Bir diğer İskoç temsilcisi Hearts ise sahasında PAOK'a 2-1 mağlup oldu ve İskoçlar ülke puanı sıralamasında ağır bir yara almış oldu. Hacken sahasında Aberdeen ile 2-2 berabere kalırken, Rangers da PSV ile aynı skorla yenişemedi ve ülkelerine düşük puan getirdiler.

Eğer Galatasaray, Şampiyonlar Ligi’nde gruplara kalırsa Türkiye’nin UEFA ülke puanına bin puan bonus eklenecek. Eklenen bonusla birlikte Türkiye ülke sıralamasında İskoçya’yı geçerek 9. basamağa çıkacak.

ŞAMPİYONLAR LİGİ’NE DİREKT TAKIM GİDEBİLECEK

Türkiye, UEFA ülke puanında sezonu 10. sırada bitirmeyi başarırsa 2024/25 sezonu Süper Lig şampiyonu, 2025/26 sezonunda Şampiyonlar Ligi'ne direkt olarak katılabilecek.

UEFA Ülke Puanı Sıralaması son durum: Türkiye kaçıncı sırada?

1- İngiltere: 89.053

2- İspanya: 75.927

3- İtalya: 71.569

4- Almanya: 69.624

5- Hollanda: 54.000

6- Fransa: 52.247

7- Portekiz: 47.482

8- Belçika: 36.900

9- İskoçya: 31.650

10- TÜRKİYE: 30.850

11- Avusturya: 29.900

12- İsviçre: 28.775

13- Sırbistan: 27.375

14- Norveç: 26.250

15- İsrail: 25.500

ÜLKE PUANI NASIL HESAPLANIYOR?

Ülke puanında 3 çeşit katsayı hesabı yapılıyor. Bunlar Milli takım katsayıları, ülke katsayıları ve takım katsayıları.

Milli Takım katsayıları: Millî Futbol Takımlarının, Avrupa Futbol Şampiyonası eleme turları ve finalleri kura çekimindeki torba durumunu belirlemekte kullanılıyor.

Ülke katsayıları: Bir üye ülke federasyonundan UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'ne katılacak takımların sayısı ve başlayacağı turların belirlenmesinde kullanılıyor.

Takım katsayıları: UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'ne yerel liglerinden katılma hakkı kazanan kulüplerin eleme turlarına seribaşı olarak girip girmeyeceği ve grup aşamalarında torbaları belirlemekte kullanılıyor.

ELEMELERDEKİ PUANLAMA SISTEMİ

Elemelerde takip edilen puanlama oldukça basit bir yapıya sahiptir:

Galibiyet: 1 puan

Beraberlik: 0,5 puan.

Elemeler, turnuvaya katılımın ilk aşamalarıdır ve bu aşamada alınan puanlar, gruplara katılım için oldukça önemlidir.

GRUPLAR VE SONRASINDAKİ PUANLAMA

Grup aşaması ve sonrasında ise puanlama şu şekildedir:

Galibiyet: 2 puan

Beraberlik: 1 puan

Bu aşamada, takımların elde ettiği puanlar sonraki turlara katılım için belirleyici olacaktır. Ancak, penaltı atışlarıyla tur geçmenin herhangi bir puan etkisi yoktur. Bu nedenle, 120 dakika sonucu esas alınır.

BONUS PUANLAMA SİSTEMİ

Aşağıda yer alan tabloda takım katsayıları için verilen bonus puanlar, ülke katsayısı için de geçerli hale gelmiştir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus, elenme puanları ve Avrupa Ligi ile Konferans Ligi'ne katılım puanlarının bu bonus puanlarda dikkate alınmamış olmasıdır.

Ülke takımlarının yukarıda belirtilen kriterlere göre aldığı tüm puanlar toplanır. Ardından bu puanlar, ilgili ülkeden o yıl Avrupa kupalarına katılan takım sayısına bölünerek ülke puanı ortaya çıkar.

Her yıl, bu puanlama sistemi takip edilerek, takımların ve ülkelerin UEFA turnuvalarındaki performansı değerlendirilir.