Ukrayna ordusunda 40 milyon dolarlık yolsuzluk skandalı!

Üst düzey bir Ukrayna Savunma Bakanlığı yetkilisinin zimmetine 40 milyon dolar geçirdiği ortaya çıktı. Yetkilinin tutuklandığı ve Bakanlığın parayı geri almaya çalıştığı belirtildi.

Ukrayna ordusunda 40 milyon dolarlık yolsuzluk skandalı!

Ukrayna Güvenlik Servisi'ne (SBU) göre üst düzey bir Ukrayna Savunma Bakanlığı yetkilisi, bir top mermisi sözleşmesiyle ilgili olarak zimmetine 1,5 milyar Ukrayna Grivnası (40 milyon dolar) geçirdiği iddiasıyla tutuklandı.

SBU, yetkilinin geçen yıl Aralık ayında toptan top mermisi satın almak için özel bir ihracat şirketiyle anlaşma imzaladığını belirtti. 

Kurumun bildirdiğine göre daha sonra bu yetkili aynı üretici ile aracıların dahil olmadığı bir tedarik sözleşmesi imzalandı. SBU, bunun teslimat süresini önemli ölçüde kısalttığını ve ürünlerin maliyetini düşürdüğünü açıkladı.

15 YIL HAPİS CEZASI VAR

Ancak, SBU'ya göre, Savunma Bakanlığı yetkilisi daha pahalı olan ilk sözleşmeyi uzattı ve toplam 1,5 milyar Ukrayna Grivnası (40 milyon dolar) tutarındaki fonlar bağlı bir yabancı aracı firmanın hesaplarına aktarıldı.

NTV'nin haberine göre kurum, yetkilinin yasa dışı faaliyeti doğrulayan belgeler bulduğunu duyurdu. Savunma Bakanlığı yetkilisi, suçlu bulunması halinde 15 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya bulunuyor.

BAKANLIK PARAYI GERİ ALMAYA ÇALIŞIYOR

Ukrayna Savunma Bakanlığı ise parayı  geri almak için çalıştığını açıkladı. Ukrayna Savunma Bakanlığı Basın ve Enformasyon Dairesi Başkanı Illarion Pavliuk'a göre sözleşme, ödemenin yapıldığı ancak teslimatın gerçekleşmediği bir sözleşmeydi. Sonuç olarak, avukatların sözleşmeyi feshetme ve parayı geri alma seçeneklerini araştırdıklarını söyledi.

Eylül ayında Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın adının karıştığı onlarca yolsuzluk skandalının ardından "yeni yaklaşımlara" duyulan ihtiyacı gerekçe göstererek Savunma Bakanı Oleksii Reznikov'u görevden aldı.

Yerine Ukrayna'nın eski halk vekili Rustem Umerov atandı.Ertesi ay ABD, Ukrayna'yı hükümetteki yolsuzlukla mücadele konusunda daha fazla çaba göstermeye çağırdı. Yetkililer, Washington'un Kiev'e, ABD'nin belirli türdeki ekonomik yardımlarının Ukrayna'nın kurumlarını reforme etme konusundaki ilerlemesine bağlı olacağını belirten çeşitli bildirimler yayınladığını söyledi.

Zelensky bu ay Washington DC'ye giderek ABD'li Senatörlerle görüştüğünde yolsuzlukla ilgili endişeleri gidermeye çalıştı. Konu ayrıca AB'nin Ukrayna ile üyelik müzakerelerini başlatmayı kabul etmesinin ardından daha da acil hale geldi.