Ukrayna'dan gelen Türkler anlattı! 'Bütün hayatım orada kaldı'

Ukrayna'dan yola çıkan aralarında öğrencilerin de olduğu 100 kişilik grup, Hamzabeyli Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaptı. Yaklaşık 60 saattir yolda olduklarını söyleyen Aziz Yaşa ise "Kötü, oralar iyi değil. Çok fazla bombardıman var" dedi.

Ukrayna'dan gelen Türkler anlattı! 'Bütün hayatım orada kaldı'

Ukrayna'dan yola çıkan aralarında öğrencilerin de olduğu 100 kişilik grup, Hamzabeyli Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaptı.

Harkov'da bilişim öğrencisi Oğuz Kaan Çakmak, bütün hayatını orada bıraktığını belirterek, "60-70 saatlik yolculuk çektik. Harkov'dan geldik. Ben aşağı yukarı orada büyüdüm. Liseyi orada okudum o yüzden tüm arkadaşlarımın çoğu orada kaldı. Yol çok zorluydu. 6-7 kontrol noktasından geçtik. Her kontrol noktası çok sıkıydı. Her kontrol noktasından bizi arabadan çıkartarak kaputlara yatırdılar, her şeyimizi tek tek kontrol ettiler, çantalarımızı açtılar. Zordu, zorluydu ama Allah'a şükür geldik. İnsanlara tabi her yere bomba yağdığı için çok gergindi. Onları da suçlayamayız gergindiler. Silahlar üstümüze doğrultuldu. Tabi eli tetikte olan kimse yoktu ama, temkinliydi insanlar. Arabalarımız Ukrayna plakaydı. Çok büyük problemler yaşamadan geldik. Çok stresli bir yolculuktu bizim için. Benim bütün arkadaşlarım orada. Bütün hayatım orada kaldı. Tek bir çanta alabildim yanıma" diye konuştu.

Yaklaşık 60 saattir yolda olduklarını söyleyen Aziz Yaşa ise "Kötü, oralar iyi değil. Çok fazla bombardıman var. Çok fazla sınır kapısında bekledik. Moldova kapısında çok bekledik. Ukrayna içinde olan ve yollarda olan çok arkadaşımız var. Onlardan bilgiler alıyoruz, çok kötü olduğunu söylediler" dedi.

 

Dışişleri Bakanlığının Ukrayna'dan tahliye planı kapsamında yola çıkan otobüsler, Romanya ve Bulgaristan'ı geçerek Türkiye'ye ulaşmaya devam ediyor.

Ukrayna'da çalışan Seyit Çıta, gazetecilere yaptığı açıklamada, Harkov şehrinden geldiklerini söyledi.

Yaşadıkları şehre bombalar düşmesinin ardından yola çıktığını belirten Çıta, "Bombalar düştüğü anda oradan çıkmasaydık bir daha çıkma şansımız olmazdı. Bu olay üzerine şirketimizin patronu kendi araçlarıyla bizi Moldova'ya kadar getirdi. Moldova sınırından otobüsle geldik." dedi.

Kendilerine sahip çıktığı için Türkiye'yle gurur duyduğunu ifade eden Çıta, korku dolu günlerin geride kaldığını dile getirdi.

Odessa'dan gelen Galip Şahin ise Ukrayna'da çok kötü olaylar yaşandığını ifade etti.

Gece yarısı peş peşe atılan bombaların sesleriyle uyandığını anlatan Şahin, "Tabii bu bizi çok etkiledi. Bu olaylardan sonra Konsolosluğumuz bizi çok uyardı ve bilgilendirdi. Bize çok yardımcı oldular sağ olsunlar." dedi.

 

"72 saattir ne uyuduk ne yemek yedik"

Türk öğrencilerle Ukrayna'dan gelen İran uyruklu üniversite öğrencisi Tara Halili ise Harkov şehrinde yaşadıklarını ve son 5 gündür çatışmaların arttığını belirtti.

Ev arkadaşının Türk olduğunu dile getiren Halili, şunları kaydetti:

"Her taraftan çatışma sesleri geliyordu. Çok korkuyorduk. Metroya gidiyorduk orada yer yoktu. Çok sayıda olay yaşandı. Şehirden çıkamıyorduk, 'Rus askerleri, Ukrayna askerlerinin kıyafetini giyerek insanları dövüyorlar ve arabaları tutuyorlar' diye duyduk. Bu da oldu. Biz çok korktuk. 72 saattir ne uyuduk ne yemek yedik."

Buraya gelirken birçok ülkeden geçtik. Çok beklettiler. Moldova, Romanya, Bulgaristan bizim için hiçbir şey yapmadı ama burada yemek yedik, çay içtik. Çok sağ olun gerçekten kendimizi çok iyi hissediyoruz."