Bakanlıktan İmamoğlu'nun 'Bakırköy-Beylikdüzü metro projesi' iddiasına yanıt

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun “Bakırköy – Beylikdüzü metro projesi, Bakanlığın onayında bekliyor” iddiası hakkında açıklama yaptı.

Bakanlıktan İmamoğlu'nun 'Bakırköy-Beylikdüzü metro projesi' iddiasına yanıt

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Bakırköy-Beylikdüzü Metro Projesi'nin Bakanlığın onayını beklediği iddialarına ilişkin açıklamada bulundu.

Bakanlığın yazılı açıklamasında şu ifadeler kullanıldı;

20 Haziran 2022 tarihli TGRT Ana Haber’de, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “Bakırköy-Beylikdüzü Metro projesi” ile ilgili ifadelerine ve projenin Bakanlığı’mızca ‘sürüncemede’ bırakıldığı imasına yer verilmiştir.

'Kamuoyunun değerli vakti çalınmayacaktı'

İlgili kişiler, gazeteciliğin göstermesi gereken ilk refleksi atlamayarak, konunun tüm taraflarının görüşlerine başvursalardı, İBB Başkanı’nın oluşturmak istediği ‘gerçeğe aykırı’ bu ima ve algılama ile kamuoyunun değerli vakti çalınmayacaktı.

Söz konusu haberde şu ifadeler kullanılıyor: “Bakırköy-Beylikdüzü Metro Projesi İmamoğlu yönetiminde derin dondurucudan çıktı. Proje hazırlandı. Finansman bulundu. Şimdi onay bekleniyor. Ankara’da Ulaştırma Bakanlığı’nın arşivinde, müracaat, evrak listesinde kaybolmuş herhâlde. Ya da bir türlü onaylanmıyor.”

Gerçek ise şöyledir:

Bahsi edilen hat, Sefaköy-Beylikdüzü (TÜYAP) Raylı Sistem Hattı’dır. Metro projesi kapsamında Bakanlığımıza bağlı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerince yapılan toplantılar neticesinde, projelerdeki gerekli tüm revizyonların yapılarak, tüm projelerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’ne teslim edilmesinde mutabık kalınmıştır. (Toplantıya ilişkin tutanak ilişikte sunulmaktadır.)

Temennimiz ise; “Aciliyet veya hız kaygısının, bilgi ve kaynakların doğrulanmasının ve yanıt hakkının önüne geçmemesi” ilkesinin tüm yayın organları tarafından dikkate alınarak uygulanmasıdır.

Öte yandan, İstanbullular adına üzülerek tespit etmekteyiz ki;

İBB’nin amacı iş yapmak, millete hizmet götürmek olsaydı; Sefaköy-Beylikdüzü (TÜYAP) Raylı Sistem Hattı’nın paralelindeki, ihalesi 2017’de yapılan ve yapımının önünde herhangi bir engel bulunmayan Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt Metro Hattı başta olmak üzere 100 km’lik metro hatlarında bir nebze olsun ilerleme kaydederlerdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, her ilimizin olduğu gibi İstanbul’un ciddiyetle yönetilmesi gerektiğini her fırsatta, her platformda vurgulamakla kalmıyor, İstanbulluların güvenli, konforlu ve hızlı ulaşıma bir an önce erişmesi için var gücümüzle çalışıyoruz.

“Halka hizmet, Hakk’a hizmettir” anlayışı ile sorumluluğunu yerine getirmeyenlerin sorumluluklarını bizler yerine getiriyoruz. Bu durumun en somut örneğini de İstanbul’da görüyoruz.

"Metro projelerinde önemli ilerleme kaydettik"

21 Haziran 2022 tarihi itibariyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak İstanbul’da toplam uzunluğu 103,3 kilometreye ulaşan;

•   Kazlıçeşme-Sirkeci Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Projesi ile

•   Pendik-Tavşantepe-Sabiha Gökçen Havalimanı,

•   Bakırköy (İDO)-Bahçelievler-Güngören-Kirazlı,

•  Başakşehir-Çam ve Sakura Şehir Hastanesi-Kayaşehir,

•  Gayrettepe-Kağıthane-Eyüp-İstanbul Havalimanı,

•  Altunizade-Çamlıca Camii-Bosna Bulvarı ve

•  Halkalı-Başakşehir-Arnavutköy-İstanbul Havalimanı metro hatlarındaki çalışmalarımızda çok önemli ilerlemeler kaydettik.

Sadece 2022 yılı içerisinde Pendik-Sabiha Gökçen, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metro hatları ile yerel yönetimin milletimizin ihtiyacına rağmen inşa etmediği ve 2 yıl önce devraldığımız Başakşehir-Kayaşehir Metro Hattı’nı hizmete açacağız.

Çalışmalarımızın tamamının sona ermesi ile İstanbul’da raylı sistem ağını 263 km’den 366,3 km’ye çıkaracağız. Çünkü derdimiz milletimize, İstanbullulara hizmette yarışmaktır. Daha doğrusu yarışabilmeyi ummaktır.

Umuyoruz, çünkü millete hizmet yarışında rakipsiz olduğumuzu geçtiğimiz 20 senede net bir şekilde gördük. Görmeye de devam ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.