Bakanlıktan 1915 Çanakkale Köprüsü iddialarına yanıt

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan, 1915 Çanakkale Köprüsü ile ilgili kamuoyunda yer alan iddialara yanıt verildi. Bakan Karaismailoğlu'dan ise köprüyü Hong Kong–Zhuhai–Macau Köprüsünü karşılaştıran İYİ Parti Gelen Başkanı Meral Akşener'e yanıt geldi.

Bakanlıktan 1915 Çanakkale Köprüsü iddialarına yanıt

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu’na yönelik iddialara ilişkin açıklamada şu ifadeler kullanıldı;

Çanakkale Zaferi’mizin 107. yıl dönümünde halkımızın hizmetine sunduğumuz 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu projesinin malum çevreler tarafından siyasete alet edilerek yoğun bir saldırıyla karşı karşıya olduğunu hayretle gözlemliyoruz.

Mühendislik ve tasarım açısından eşsiz, dünyadaki en büyük ulaşım projelerinden biri olan bu eserimiz, istihdama, turizme, ticarete, kültüre ulusal ve uluslararası alanda sağlayacağı katkılarla, milletimize, çevreye, ülke ekonomisine ve dünyaya sunacağı değer ile eşsiz bir yapıdır.

Halkımızın genelinin eşsiz iradesi ve vefa duygusuyla bu esere sahip çıktığını gururla görüyoruz.

Öte yandan, milletimize kazandırdığımız bu dev eseri, değil yapmak, hayal bile edemeyenlerin; bu büyük çalışmamızı itibarsızlaştırmak için saldıranları da ibretle ve hayretle izliyoruz.

Bu saldırılar bizim için çok sık karşılaştığımız bir davranışın tekrarından öteye gitmiyor:
“Muhalefet etme vazifesini, ülkesine, milletine ve devletine düşmanlık olarak sergilemek…”

Bir muhalefet partisi ya da lideri, elbette ki yapılacak bir yatırımın ülke için uygun olmadığını düşünebilir, daha iyisini önerebilir.

Bunu yaparken de akla, izana ve vicdana dayanması beklenir. Çünkü; sözü, ancak o zaman bir anlam kazanır.

Yoksa, bugün düştükleri durum gibi milletine, ülkesine, devletine düşman gibi algılanmaları kaçınılmazdır.

Bu kişilerin anlamaları pek mümkün olmasa da önce Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projeleri ile ilgili genel bilgileri ardından 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu projemizi bir kez daha açıklamayı sorumluluğumuzun bir parçası olarak görüyoruz:

Son 20 yılda ulaştırma sektöründe (havalimanları, limanlar ve 1250 kilometre otoyol altyapısı) 37,5 milyar dolarlık KÖİ modeli ile yapıldı.

Bu projelerle, Gayrî Safi Yurt içi Hasıla’ya 91 milyar dolar, üretime 193 milyar dolar (TOPLAM 284 milyar dolar), istihdama yıllık 156 bin kişi olmak üzere güçlü bir ekonomik etki sağlanmıştır.

Ayrıca bu projeler sayesinde yıllık; 1,865 milyar dolar zaman tasarrufu, 1,1 milyar dolar yakıt tasarrufu, 5 milyon dolar çevre tasarrufu ile toplamda 2,97 milyar dolar tasarruf sağlanmaktadır.

Görüldüğü gibi, KÖİ projelerinin ‘yatırım bedelleri’ ile ‘sağladıkları fayda’ arasındaki fark incelendiğinde ekonomimiz, dolayısıyla milletimiz yararına son derece olumlu bir tablo ortaya çıkmaktadır.

Gelelim 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu’na…

• Yüklenici firma ile yapılan sözleşmenin 5. maddesi, yapım ve işletme süresinin (toplam 16 yıl 6 ay 12 gün) hiçbir şekilde değişmeyeceğini açık ve net biçimde ifade etmektir. Öte yandan projenin erken bitirilmesi durumunda ortaya çıkacak sürenin işletme süresine dâhil edileceği de sözleşmede yer almaktadır. Sözleşmedeki bu hükümle, yüklenicinin projeyi erken bitirmesi teşvik edilmesi sayesinde açılışın öngörülenden 1,5 yıl erkene alınması mümkün olmuş, böylece 622,5 milyon avro tasarruf sağlanmıştır. Yani, projenin erken bitirilmesiyle yükleniciye özel bir avantaj sağlandığı YALANDIR.

• Hong Kong ile Çin arasındaki çoğunluğu viyadüklerden oluşan köprü-tünel-viyadük sistemi şeklinde uzanan bir projenin “köprünün kilometre maliyetinin 360 milyon dolar”,
1915 Çanakkale Köprüsü’nde ise bu maliyet “900 milyon dolar” denmiştir.

Elmalar ile armutlar ancak böyle karşılaştırılabilirdi. Dünyanın en uzun asma köprüsü olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün maliyeti 1 milyar 750 milyon avrodur.

Uzunluğu ise 4,6 kilometredir. Bir ilkokul işlemi yapalım…

Maliyeti, kilometreye bölelim: 380,4 milyon avro çıkar. Bu da yaklaşık 418,7 milyon dolar yapar. Köprümüzde çok farklı bir teknolojinin uygulandığını aşikardır. Buna rağmen rakamın çok büyük bir farklılık göstermediği tespit edilebilir. Yani, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün kilometre maliyetinin 900 milyon dolar olduğu YALANDIR.

• Projemiz, 2 milyar 545 milyon avro yatırım tutarı ile tamamlanmıştır. Görevli şirket tarafından ödenen ‘Kamulaştırma bedeli’, ‘İşletme ve Ağır bakım maliyeti’ ile ‘Finans maliyeti’ de dâhil olmak üzere; Toplam hesaplanan (yaklaşık maliyet nominal değerlerle) 4 milyar 329 milyon avro iken; görevli şirkete devletin taahhüt ettiği garanti bedeli ise 3 milyar 796 milyon (12 yıl sonrası için) avrodur. Bu bedel, İşletme Süresinin erken başlamasına rağmen %12 daha azdır. Yani, yüklenici firmalara rant sağlandığı YALANDIR.

• Öte yandan 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu ile yıllık toplam 415 milyon avro tasarruf edilecektir. Kırılımları şöyledir:
-Zamandan 382 milyon avro
-Akaryakıt tüketiminden 31 milyon 300 bin avro
-3.234 ağaca eş değer, karbon salımındaki azalmayla, çevresel olarak 1 milyon 900 bin avro

• Projemizle ülke ekonomimize etkileri kısaca şöyle olacaktır:
-Üretime etkisi 5,362 milyar avro
-GSYH etkisi 2,442 milyar avro
-İstihdama yıllık etkisi 118.209 kişi

“Ecdada saygı, geleceğe armağan” niteliğindeki bu eserimiz; ‘millî ekonomimizi’, ‘millî bağımsızlığımızı’ korumadaki kararlılığımızın ve kalkınmanın tetikleyicisi olan altyapı yatırımlarımızı entegre biçimde artırmaya ve güçlendirmeye yönelik vizyonumuzun değerli bir parçasıdır.

Hazine’nin defaten milyarlarca dolarlık yatırım yapması mümkün olmadığı için; özel sektör iş birliği ile geliştirdiği projelerin maliyetini zamana yayılarak ödemesine dayalı YİD (Yap İşlet Devret) modeline karşı çıkmak demek, 134 ülkede uygulanan bu yöntemi reddetmeyi savunmak halka hizmet etmemeyi savunmaktır.

“Olması gerekeni” değil, “olmamasını, yapılmamasını” savunan bu zihniyet, millet vicdanında bugüne kadar kabul görmediği gibi bundan sonra da kabul görmeyecektir.

Milletimiz müsterih olsun; biz de ne milletimize hizmet etmekten vazgeçeceğiz ne de bu müfterilerle mücadele etmekten.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Akşener, 1915 Çanakkale Köprüsü ile Hong Kong–Zhuhai–Macau Köprüsünü karşılaştırdı

Partisinin grup toplantısında konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, geçtiğimiz günler hizmete açılan 1915 Çanakkale Köprüsü’ne ilişkin konuştu. Akşener açıklamasında, “Ben, neden köprü yaptınız demiyorum. Ben, Hong Kong’la Çin’i bağlayan köprünün, kilometre maliyeti, 360 milyon dolarken, Bay Kriz’in yaptırdığı köprünün, kilometre maliyeti, neden 900 milyon dolar, diyorum… Ben, neden yol yaptınız demiyorum. Ben, neden bir liralık işi, beş liraya yapıyorsunuz diyorum. Ben, milletimizin alın teriyle, fedakarlıklarla doldurduğu hazineyi neden müteahhitlerinize peşkeş çekiyorsunuz diyorum” ifadelerini kullandı.

Akşener'e yanıt Bakan Karaismailoğlu'ndan geldi 

Hong Kong–Zhuhai–Macau ile 1915 Çanakkale Köprüsünü karşılaştıran İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu sosyal medya hesabından yanıt verdi. Karaismailoğlu, “Sn. Meral Akşener, Karşılaştırdığınız iki proje. Birisi Dünya’nın en uzun asma köprüsü, diğeri 4 sene önce biten viyadük-köprü-tünel sistemi. Hesabınız da yanlış; Bizim km maliyetimiz 418 M $, onlarınki 340 M $” ifadelerini kullandı.

 Sn. Meral Akşener;


Karşılaştırdığınız iki proje👇
Birisi Dünya’nın en uzun asma köprüsü,
diğeri 4 sene önce biten viyadük-köprü-tünel sistemi.

Hesabınız da yanlış;
Bizim km maliyetimiz 418 M $, onlarınki 340 M $ pic.twitter.com/NMtI7ALFaT

— Adil Karaismailoğlu (@akaraismailoglu) March 23, 2022