UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen o lezzeti kuraklık fena vurdu

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan tescilli baharatımızın veriminde düşüş yaşandı. Yaşanılan verim kaybının nedeninin ise artan sıcaklıklar ve kuraklık olduğu düşünülüyor. 3 bin 500 yıllık tarihe geçmişe sahip olan tescilli lezzetimiz için yaşanılan verim kaybı üreticiyi üzdü.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen o lezzeti  kuraklık fena vurdu

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde 3 bin 500 yıllık bir geçmişe sahip 'dünyanın en pahalı baharatı' olarak bilinen safranı kuraklık fena vurdu. Artan sıcak havalar ve yaşanan iklim krizi nedeniyle safranın verimi oldukça düştü. 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip olan değer 'dünyanın en pahalı baharatı' olma özelliği ile bilinmekte.

3 bin 500 yıllık geçmişe sahip, Bizans döneminde Batı Anadolu'da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de önemini koruyan ve "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safran bitkisi, mevsimin kurak geçmesi nedeniyle çiçek açmadı.

Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanılan safran, Ağustos ayında ekimi yapılan, Ekim-Kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde toplanıyor.Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, kırmızı renkteki poleni en değerli kısmı olan, soğanı, mor renkli çiçekleri ile sarı polenleri de satılarak üreticisine gelir kaynağı olan safranın havaların soğumamasıyla çiçek açamaması ilçede düzenlenen hasat şenliğinin ileri bir tarihe ertelenmesine neden oldu.

 

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen o lezzeti  kuraklık fena vurdu - Resim : 1

15 GÜN GEÇİKTİ

Kanser, öksürük, astım, bronşit, cilt, bağışıklık, hormon bozukluğu gibi hastalıklara iyi gelen ve mutluluk hormonu serotonin salgılanmasına yardımcı olduğu için dünyada mutluluk iksiri olarak da bilinen safran, 15 gün geçmesine rağmen çiçek açmadı.
Safran üreticisi İsmail Yılmaz, safranda çiçeklenmenin 15 gün geciktiğini belirtti. Bunun nedeninin hava sıcaklıklarının artmasından kaynaklandığını ifade eden Yılmaz, "Gece ve gündüz sıcaklıklarında aşırı bir fark var. Safranın çiçek açması için gece 5-6 derece, gündüz de 13-17 derece civarında olması gerekiyor. Bizde hala 20 derece gündüz sıcaklığı. Daha da yüksek olduğundan dolayı çiçekler gecikti. Muhtemelen soğuğu bekliyor. Belki bir hafta içinde falan inşallah açar" diye konuştu.
250 bin TL’ye satılacakGeçtiğimiz yıllarda Ekim ayının başında hasada başladıklarını anlatan Yılmaz, "Yani bugünlerde çiçeğin en çok en çok olması gereken bir tarih. Ama ne yazık ki tarla daha henüz çiçek açmadı" ifadelerini kullandı.

Yılmaz, safran hasadının geç başlamasının, hasadın erken bitmesine neden olacağını kaydederek şunları söyledi: “Yani 15 gün daha eksik hasat yapacağız anlamına gelir. Ama bu rekolteyi etkiler mi? Ona bakacağız. Çiçek öyle bir şey ki, kısa zamanda açsa bile çiçek başlayınca bu sefer hızlı açmaya başlıyor. Her gün bir açacağına 3-5 açıyor. O açığı kapatıyor.”
Bu yıl 14 dönümlük alanda üretim yaptıklarını belirten Yılmaz, safranın kilosunun 250 bin lirayı bulacağını söyledi.

 

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen o lezzeti  kuraklık fena vurdu - Resim : 2