Üniversiteye e-kayıt için son gün 21 Ağustos

YKS ile üniversiteye kayıt hakkı kazanan adaylar için e-Devlet üzerinden e-kayıt sistemi açıldı. Üniversite kaydı yaptırmak isteyenler öncelikle e-Devlet aracılığıyla kayıt oluşturup, ardından kazandıkları üniversiteye kayıt olabilecek. Son tarih 21 Ağustos.

YKS'de başarılı öğrenciler üniversiteye kayıt yaptırmaya hak kazandı. Şimdi kayıt süreci başladı. Aşağıda tüm kayıt işlemlerini sizin için tek tek anlattık. İşte yapmanız gerekenler:

E-kayıt nasıl yapılacak?

Üniversitelere e-kayıt yaptırmak isteyen adaylar, https://www.turkiye.gov.tr/yok-universite-ekayit adresine tıklayarak, TC kimlik numaraları ve şifreleri ile e-devlet'e girerek işlemlerini hızlı bir şekilde yapabilir. Açılan ekranda öncelikle kaydınızı oluşturmanız, ardından da üniversitenin sitesinden kayıt olmanız gerekiyor.

UYARI: İşlemlerinizi yaptığınız sırada “e-kayıt işlemlerinin başarıyla gerçekleştirildiğinde” dair yazıyı ekranda görmeden sistemden çıkmayın.

e-kayıt işlemlerini başarıyla yapan öğrenciler, yerleştirildikleri üniversitelerin web sitelerinde duyurulacak olan tarihlerde yapılacak ders kayıt işlemleri için üniversitelerine giderek kendilerinden istenen belgeleri yetkililere sunmaları gerekiyor.

e-kayıt yapmak isteyen öğrenciler 21 Ağustos 2019 gecesi saat 23:59'a kadar işlemlerini gerçekleştirebilecek.

Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için diğer sayfada belirtilen belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır.

Direkt kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler ne yapacak?

a) Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya onaylı örneği ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi

b) Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)

c) 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf

d) Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge

e) Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri YKS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından http://kamu.turkiye.gov.tr internet adresinde görülebilecektir.

Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine veya Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurmaları gerekmektedir.

Yükseköğretim programlarına yerleşen adayların yerleştirme sonuçları (engel bilgileri de dâhil), Yükseköğretim Kurulu
Başkanlığına (YÖK) ÖSYM tarafından elektronik ortamda iletilecektir.

Kayıtla ilgili bilgiler

a) Adayların kayıt için bizzat başvurmaları (elektronik kayıt hariç) gerekmektedir. Posta ile kayıt yapılmaz.

b) Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmez.

c) Belgeler eksik ise kayıt yapılmaz.

d) Belirtilen tarihler arasında kaydını yaptırmayan aday herhangi bir hak iddia edemez.

e) Yükseköğretim kurumları, kayıt yaptıracak adaylardan sağlık kurulu raporu isteyebilir.

f) Üniversiteler, gerçeğe aykırı beyanda bulunarak kayıt yaptıran adaylar hakkında gerekli yasal işlemleri yapmaya yetkilidir.

AUZEF kayıt işlemleri

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi'ne (AUZEF) yerleşen öğrenciler için 16-21 Ağustos 2019 tarihlerinde e-kayıt dönemi başladı. Öğrenciler, e-devlet üzerinden kayıtlarını yapacaklar ve evrak göndermelerine gerek yok. E-kayıt yapabilmek için öğrencinin MEBBİS ve YÖKSİS sisteminde mezuniyet bilgisi bulunması gerekiyor. Sonrasında kayıtlar 19-23 Ağustos tarihleri arasında AKSİS'ten tamamlanacak.

MEBBİS ve YÖKSİS sisteminde mezuniyet bilgisi bulunmayan adayların evrak göndermesi gerekiyor. SMS ile evrak talep edilecek öğrenci adaylarının, bu evrakları 19-23 Ağustos arasında iletmesi gerekiyor.

1- T.C. Nüfus Cüzdanı/Pasaport/Mavi Kart Fotokopisi T.C. Nüfus Cüzdanı, geçerlilik süresi devam eden Pasaport veya Mavi Kart fotokopisi

2- Öğrenim Belgesi Diploma/Geçici Mezuniyet Belgesi/Öğrenim Durum Belgesi fotokopisinin, adayın mezun olduğu okul ya da noter tarafından "ASLI GİBİDİR" onaylı hali

3- Taahhütname ( Liseden Mezun Olamayan Adaylar İçin)

Bu adayların mezuniyet belgesini 31 Aralık 2019 tarihine kadar göndermesi gerekmektedir. Bu tarihe kadar geçici olan kayıtları kesin kayda çevrilecek. Fakat belge ulaşmaz ise kayıtları silinecek.

Evraklarını kargo ile gönderecek adayların dikkat etmesi gereken hususlar aşağıda yer almaktadır. (Kayıt döneminde 100320566 müşteri numarasını kullanarak kargolarınızı PTT Kargo ile indirimli şekilde gönderebilirsiniz.)

ADAY, KARGO GÖNDEREN ALANINA MUTLAKA AD, SOYAD ve TC KİMLİK NUMARASINI İŞLETMELİDİR.

Aday tek bir dosyada sadece kendisine ait evrakları göndermelidir.

GÖNDERİM ADRESİ: İstanbul Ünversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Bozdoğan Kemer Cad. No:1 Vezneciler/ Fatih/ İSTANBUL