Uzmanı uyardı: Kalp krizi yaşa değil, riske bağlı

Türkiye’de ve dünyada yıllık ölüm nedenlerinin önemli bir çoğunluğunun kalp hastalıkları olduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sebahattin Ateşal, kalp krizinden ve risk faktörlerinden bahsederek kalp krizinin yaşa değil, riske bağlı olduğunu söyledi.

Uzmanı uyardı: Kalp krizi yaşa değil, riske bağlı

Kalp krizi geçirme riskine sahip olan kişileri erken saptamak gerek medikal gerekse girişimsel tedavi yöntemlerini kullanarak kişi ve toplumun sağlığını korumaktır. Bu bağlamda bu risk faktörlerini belirlemenin önemli olduğunu vurgulayan Medicana International İstanbul Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sebahattin Ateşal, “Kalp krizi ve kalp damar hastalığını sadece yaşa bağlamak oldukça yanlış olur ve buzdağının görünen kısmına dikkat çekmiş oluruz. Bu nedenle diğer risk faktörlerini belirlemek ve mümkün oldukça tedavisini sağlamak gerekmektedir” dedi.

KALP KRİZİ GEÇİRME YAŞI GENÇ YAŞLARA DOĞRU GERİLEMEKTE

Kalp damar tıkanıklığının neden olduğu tablolar arasında ise kalp krizi, kalp yetersizliği, ritim bozuklukları en sık görülenlerdir. Bu bağlamda erken tanı ve tedavinin hayat kurtarıcı olduğu bu tabloda önemli olan noktanın kalp krizi geçirme riskine sahip olan kişileri erken saptamak olduğuna değinen Prof. Dr. Ateşal, “Kalp damar hastalığına yakalanma açısından yaş önemli bir faktörüdür. Yaşlanma süreci ile atar damarlarda gelişen yağlanma, tıkanma artmakta ve kişilerin kalp krizi geçirme riski artmaktadır. Ama son zamanlarda çeşitli faktörler nedeni ile kalp krizi geçirme yaşı genç yaşlara doğru kaymaktadır. Bu faktörlerin belirlenmesi, etkin tedavisi gerekmektedir. Kalp krizi ve kalp damar hastalığını sadece yaşa bağlamak oldukça yanlış olur ve buzdağının sadece görünen kısmına dikkat çekmiş oluruz. Bu nedenle diğer risk faktörlerini belirlemek ve mümkün oldukça tedavisini sağlamak gerekmektedir” ifadelerini kullandı.