Uzmanlar açıkladı! İstanbul ve İzmir’i sular altında kalacak! O ilçeler ciddi anlamda etkilenecek

Küresel Denge Derneği tarafından deniz seviyesinin yükselmesi ve olası etkilerine ilişkin hazırlanan rapora göre İstanbul ve İzmir’in sahil şeridi su altında kalabilir. İzmir’de Karşıyaka, Balçova, İstanbul’da ise Üsküdar, Kadıköy, Tuzla, Yenikapı deniz seviyesi yükselmesinden ciddi oranda etkilenecek.

Uzmanlar açıkladı! İstanbul ve İzmir’i sular altında kalacak! O ilçeler ciddi anlamda etkilenecek

Küresel Denge Derneğinin deniz seviyesinin yükselmesi ve olası etkilerine ilişkin 3 yıllık çalışması sonucu hazırladığı rapor İstanbul’da tanıtıldı. Hazırlanan rapora göre 80 yıl sonra İstanbul ve İzmir'de sahil şeridi su altında kalabilir.

ETKİLENECEK YERLER BELLİ OLDU

Uzmanlara göre deniz seviyesindeki yükseliş gözle görülebilir değil. Ancak zamanla gelişecek. Yaklaşık 80 yıl sonra İstanbul'da Üsküdar, Kadıköy, Tuzla, Yenikapı, İzmir'de ise Karşıyaka, Balçova gibi yerler bundan ciddi şekilde etkilenecek.

YÜKSELTİ ARTACAK

İstanbul Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Avcı, “Gerek İstanbul, gerek İzmir’de deniz seviyesinde belli bir yükselti gerçekleşebileceğini, bunun yaklaşık 2050’lerde 50 santim civarında bir yükselti olabileceğini 100 yılın sonunda 2100’de bunun 1 metreye çıkabileceği varsayımından hareket ederek, acaba ne oluru ortaya koymaya çalıştık” dedi.

“FARKLI RİSKLER DEVREYE GİRİYOR”

İklim Dinamiği ve Ekoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Nüzhet Dalfes, “Kıyının yapısına, kullanımına göre farklı riskler devreye giriyor. 100 yıl sonuna kadar oralardaki kullanım yapısının, yapılaşmanın nereye gideceğini bilmediğimiz için mevcuda dayanarak yaptığımız bir çalışma bu” dedi.