Uzmanlar uyardı! İşlenmiş yiyecekler eşittir uyuşturucu! "Onlar artık yiyecek değil!"

Tüm dünyada fazlaca tüketilen işlenmiş gıdalara yönelik uzmanlardan uyarı geldi. Doğal olmayan içeriklere sahip yiyecek olarak sınıflandıran maddeler için araştırmacılar açıkladı. "Onlar artık yiyecek değil"

Uzmanlar uyardı! İşlenmiş yiyecekler eşittir uyuşturucu! "Onlar artık yiyecek değil!"

Aşırı işlenmiş gıdalar zamanla insan bedeninde çok ciddi zararlara yol açıyor. Bu konuya ilişkin uzmanlardan önemli bir uyarı geldi. Bilim insanları, yüksek oranda tüketilen işlenmiş gıdaların sigara kadar bağımlılık yaptığını ve zararlı içerikleri sebebiyle "uyuşturucu" kategorisinde yer alması gerektiğini savundu.

Doğal olmayan içeriklere sahip

Araştırmacılar, donut, şekerli tahıl gevrekleri ve pizza gibi yiyeceklerin 1990'lı yıllarda sigaranın uyuşturucu olarak sınıflandıran resmi kriterlerin karşılandığı iddia ediliyor. Bahsi geçen gıdaların, yüksek miktarda doğal olmayan tatlandırıcılar ve koruyucular içerdiğini vurgulayan Michigan Üniversitesi'nden Psikoloji Profesörü Ashley Gearhardt ile birlikte araştırmacılar, obezite ve diğer kronik hastalıklarla ilgili sorunlara dikkat çekti.

Uzmanlar uyardı! İşlenmiş yiyecekler eşittir uyuşturucu! "Onlar artık yiyecek değil!" - Resim : 1

Gerçekten iyi tasarlanmış ürünler

Yapılan araştırmada bu gıdaların doğal gıdalara göre tat ve doku anlamında oldukça uzak olmaları sebebiyle adeta bir "uyuşturucu" işlevi gördüğü belirtildi. Virginia Tech Üniversitesi'nde Sağlık Davranışları Araştırma Profesörü Alexandra DiFeliceantoni, şöyle dedi:

"Bunlar şeker ve yağ vermek için tasarlanmış endüstriyel olarak üretilmiş maddelerdir. Artık yiyecek değiller. Bağımlılık yapıcı maddeler vermek için gerçekten iyi tasarlanmış ürünlerdir."

Obezite krizini büyütüyor

Amerika Birleşik Devletleri'nde obezite krizi, önemli ölçüde aşırı işlenmiş gıdaların yaygın olmasına bağlı olarak gelişiyor. Mail'in haberine göre, bahsedilen gıdalar, ülkedeki beslenme alışkanlığının yaklaşık yüzde 50'sini oluşturduğu açıklandı. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne göre Amerikalıların yaklaşık yüzde 70'i obez.