Uzmanlar uyarıyor! Anneliği ertelemeyin! İlerleyen yaş, annelik hayaline engel olabilir!

Uzmanlar anne olmak isteyen kadınları uyarıyor. İlerleyen yaş anne olma hayalini engelleyebiliyor. Kadınlarda ilerleyen yaşlarda yaşanan hamilelik düşükle sonuçlanabiliyor. Anne olmayı düşünüyorsanız, 35 yaşından önce çocuk doğurmalısınız...

Uzmanlar uyarıyor! Anneliği ertelemeyin! İlerleyen yaş, annelik hayaline engel olabilir!

Günümüzde çalışma hayatında çok daha aktif ve kariyer planı yapan kadınlar, evlilik ve çocuk sahibi olma düşüncelerini erteleyebiliyor. Ancak bu ertelenen çocuk sahibi olma planları, kadının yaşı da ilerlemişse gebe kalmayı zorlaştırıyor ya da gebelikler düşükle sonuçlanabiliyor. 

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner tekrarlanan gebelik kayıpları ile ilgili şu bilgileri veriyor;

Hamilelikte, iki veya üç düşük yaşanmasına durumu tekrarlayan düşük olarak tanımlanıyor. Tüm gebeliklerin yüzde 3 ila 5'inde bu durum yaşanabiliyor. Bu durum net bir şekilde açıklanamasa da bazı riskler sebep olabiliyor. Genetik ve rahimdeki yapısal bozukluklar, gebeliğin düşük ile sonuçlanma ihtimalini arttırıyor. Bu nedenle genetik test çok önemli. Özellikle tüp bebek çiftlerin genetik tanı şiddetle tavsiye ediliyor. Genetik bir bozukluk olması halinde rahim durumu anlıyor ve gebeliğin devam etmesini engelliyor. 

Tekrarlayan gebelik kaybı olan çiftlerden, kalıtsal pıhtılaşma testi taraması, bağışıklık sistemi testleri ve tiroit taraması (TSH ve Anti-TPO) isteniyor. Özellikle TSH'ın 2.5'in üzerinde olması düşüklerle ilişkilendiriliyor ve kesin klinik bulgular olmasa bile düşük olmaması için ilaçlarla dengelenmesi sağlanıyor. Genel değerlendirmeler bu şekilde olsa da her çiftin özel bir değerlendirmeye tabi tutulması, buna uygun tedavi planı hazırlanması tavsiye ediliyor. Öyle ki, bir çiftin düşük yaşama sebebi tiroit ile ilişkiliyken, diğer bir çiftin düşükleri genetik bozukluk kaynaklı olabiliyor. Bu yüzden tedavi protokollerinin çiftlerin durumları tam olarak saptanarak buna yönelik olması gerekiyor.

Yaş faktörü oldukça önemli 

Kadının yaş faktörü gebelikte olduğu kadar düşükte de etkin rol üstleniyor. Öyle ki, 25-35 yaş aralığında düşükler en az oranda görülüyor. Bu sebeple özellikle 40 yaş üstü çocuk istemi için başvuran anne adaylarına düşük riskinin de arttığı noktasında bilgilendirme yapılması gerekiyor.

Tedavinin mevsimle ilgisi yok

Tüp bebek tedavisiyle ilgili doğru bilinen yanlışlar da mevcut. Buna göre mevsimin tedavide başarı şansını artırdığı ve düşürdüğüyle ilgili rivayetler bulunuyor. Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, doğrusunu şu şekilde açıklıyor: Tüp bebek tedavi zamanının mevsimlerle bir ilişkisi olmadığı gibi embriyo tutulumunun mevsimlerle bir bağlantısı yoktur. 4 mevsim tüp bebek tedavisi yapılabilir.