Uzmanlardan korkutan açıklama! Van Gölü'nde tehlike çanları çalıyor: Kullanılamaz hale gelecek

Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü için tehlike çanları çalmaya başladı. Uzman isimler, göldeki su seviyesinin çekildiğini ve buharlaşmanın arttığını açıkladı. YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, "Havzada çok ciddi bir buharlaşma var. Bu buharlaşma gölün sürekli geri çekilmesine ya da alan kaybetmesine neden oluyor. Doğal olarak göl kıyısında kurulmuş bütün limanlar, bu çekilmeden olumsuz etkileniyor." diye konuştu.

Uzmanlardan korkutan açıklama! Van Gölü'nde tehlike çanları çalıyor: Kullanılamaz hale gelecek

Dünyanın en büyük sodalı Gölü olma özelliğine sahip olan Van Gölü, tüm dünyayı etkisi altına alan kuraklık nedeniyle kurumaya başladı. Su seviyesinde çekilme görülürken özellikle son yıllarda azalan yağış ve artan buharlaşma göldeki su seviyesine daha da düşürüyor. Göl kıyısında bulunan balıkçı barınakları da göldeki su seviyesinde görülen düşüşten etkileniyor. Tuşba ilçesinde Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Kampüs alanının bulunduğu kıyı şeridindeki barınakta bulunan balıkçı tekneleri bir bir karaya oturdu. Büyükşehir Belediye ekipleri balıkçı barınağının olduğu kıyı kesimlerde derinleştirme, temizleme ve onarım çalışmaları için düğmeye bastı.

"ÇOK CİDDİ BİR BUHARLAŞMA VAR"

YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, ülkede görülen küresel ısınma nedeniyle Havza'da çok ciddi bir buharlaşma olduğunu aktardı. Alaaddinoğlu, ortaya çıkan buharlaşmanın sonucunda ise su seviyesinde geri çekilme ya da alan kaybetme gibi nedenler görüldüğünü belirtti. Yağışlı ve kurak dönem arasında göğüs seviyesi farkı nedeniyle kıyı ve göl arasında bir çekilme meydana geldiğini ifade eden Alaeddinoğlu, şu sözleri dile getirdi:

"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİSİYLE YAŞANAN BİR KURAKLIK VAR"

“Ancak son 20 yıldır ülkemizde ve son 10 yıldır da göl havzasında ciddi şekilde iklim değişikliğinin etkisiyle beraber yaşanan bir kuraklık var. Yağışın şekli, düşme sıklığı, miktarı, güneşlenme, buharlaşma; bütün bunlar değişti. Bunların tamamı gölün aleyhine işledi. Dolayısıyla havzada çok ciddi bir buharlaşma var. Bu buharlaşma gölün sürekli geri çekilmesine ya da alan kaybetmesine neden oluyor. Doğal olarak göl kıyısında kurulmuş bütün limanlar, bu çekilmeden olumsuz etkileniyor. Üniversitenin içinde yer alan limanda da benzer bir durum yaşanıyor."

GÖL ALAN KAYBETMEYE DEVAM EDECEK Mİ?

Göldeki geri çekilme ve limanların alan kaybettiğini ifade eden Alaeddinoğlu, teknelerin limana girmesinin mümkün olmadığını belirtti. Dalgalarla beraber gölün altında bulunan mevcut kumun kıyıya geldiğini aktaran uzman isim, limanların kullanılamaz hale geldiğini belirterek ilerleyen süreçte neler olabileceğini söyledi. Göl alan kaybetmeye devam edecek mi? sorusunu yanıtlayan Alaeddinoğlu, devam edeceğini belirterek küresel iklim değişikliğinden kaynaklı buharlaşmanın bu duruma neden olduğunu vurguladı.

LİMANDA DERİNLİK ÇALIŞMASI YAPILIYOR

Buharlaşmanın su kaybına neden olduğunu aktaran uzman isim göl seviyesinde düşüş olacağını belirterek limanda derinlik çalışması yapıldığını aktardı. Farklı formül geliştirmenin mümkün olabileceğinin altını çizen Alaeddinoğlu yaz aylarında yaşanan kuraklık ve buharlaşmanın etkisiyle sürekli alan kaybının görülebileceğini söyledi. Önümüzdeki yıllar boyunca bu sürecin devam edebileceğinin altını çizen Alaeddinoğlu, açıklamalarını şu sözlerle sonlandırdı:

"YAPILAN ÇALIŞMALAR UZUN SOLUKLU ÇÖZÜM OLMAYACAK"

“Yeniden temizleme, yeniden çamur çıkarma veya yer değişikliği gündeme gelecek. Muhtemelen limanlar daha göle doğru uzayacak. Mevcut limanlar belki iptal edilecek, daha açıkta gölün derinliğinin müsait olduğu alanlarda yeni limanların kurulması gündeme gelecek. Belki sabit değil, göl seviyesine bağlı olarak hareket eden iskeleler ile alan yönetilmeye çalışılacak. Yapılan çalışmalar uzun soluklu çözüm olmayacak. Bunlar ancak kısa vadeli çözümler olur."