Vakalarda artış görüldü! Zatürre tehlikesi geri gelmiş olabilir mi?

Son dönemde grip ve zatürre gibi vakaların arttığı belirtildi. Tüm dünyada ve ülkemizde en sık görülen ve en fazla ölüme neden olan hastalıklar arasında bulunan zatürre artan vakalarla geri mi döndü? Bunun tam olarak nedeni nedir? Kimler süreci daha hafif atlatıyor? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal cevaplıyor…

Vakalarda artış görüldü! Zatürre tehlikesi geri gelmiş olabilir mi?

Akciğer dokusunun iltihaplanması olarak bilinen zatürre sonbahar aylarına girmemizle beraber etkisini göstermeye başladı. Zatürre, çoğu zaman koronavirüs yada griple karıştırılmaktadır. Vaka artışlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal şu ifadeleri kullandı; “Hem COVID-19 vakalarında hem de mevsimsel gribin en önemli dediğimiz etkin influenza vakalarında ve çok sayıda tanı konulamamış fakat yine benzer grip şikayetlerinin ön planda olduğu çok sayıda viral hastalığa tanık oluyoruz."

Dr. Hürkal viral enfeksiyon şikayetlerini dikkate almayarak üstüne giden kişilerde yaşam şeklini dinlenmeden devam ettirmenin bedenlerini zayıflatıcağına ve ikincil enfeksiyonlara maruz kalarak daha güçsüz hale geleceğine dikkat çekti.

Vakalarda artış görüldü! Zatürre tehlikesi geri gelmiş olabilir mi? - Resim : 1

“Zatürrede mutlaka uygun tedavilerin uygun zaman ve sürede yapılmış olmaları gerekir”

Şikayetlerin çok fazla arttığı dönemde viral enfeksiyonların dikkate alınması gerektiğini belirten Hürkal bedeni dinlendirmenin ve uzman hekimler tarafından medikal ilaç tedavisini almanın önemini vurguladı. 

Dr. Tuğçe Hürkal viral enfeksiyon tedavisine yönelik süreçleri şu ifadeleri kullanarak aktardı;  “İkincil enfeksiyonların eklenmesiyle ortaya çıkan zatürrelerde ise mutlaka uygun tedavilerin uygun zaman ve sürede yapılmış olmaları gerekir.” 

“Grip ve zatürre aşısı olanlar süreci hafif atlatıyor”

Grip ve zatürre aşılarını olan kişilerin bu hastalıklara yakalandıklarında şikayetlerin çok daha hafif seyrettiğini, iz kalmadan iyileştiklerini ve özellikle yaşamlarında çok ciddi iş gücü kaybına sebebiyet vermediklerini belirten Hürkal hastaların zamanında aşı olmuş olmalarının önemini vurguladı.