Van Gölü iklim krizi nedeniyle su kaybetmeye devam ediyor

Dünya genelinde görülen ve bu yıl içinde birçok su kaybına neden olan küresel ısınma iklim krizlerine neden olmaya devam ediyor. Küresel ısınmanın neden olduğu su kayıplarından birisi ise Van'da yaşanmakta. Van Gölü'nde yaşanan şiddetli ve hızlı su kaybı hızla devam ediyor.

Van Gölü iklim krizi nedeniyle su kaybetmeye devam ediyor

 

Ülke genelinde mücadele ettiğimiz küresel ısınma bu kez hedefine Türkiye'nin en önemli göllerinden birisi olan Van Gölü'nü aldı. Küresel ısınma ve iklim krizleri nedeniyle şiddetle su kaybeden Van Gölü'nün kaybettiği su oranı telafi edilebilir boyutlarda değil. 

AZALAN SU SEVİYESİ DERHAL KONTROL ALTINA ALINMALI

Yağışların azalması ve hızlı buharlaşma nedeniyle su seviyesinde düşüş yaşanan Van Gölü'nün Tatvan kıyısında çekilme devam ediyor. Tatvan ilçesinin Hanelmalı köyü sahilinde yaşanan su kaybı sonrası mikrobiyalitler ortaya çıkarken, vatandaşlar bu durumun bir an önce kontrol altına alınmasını istiyor.

 

Van Gölü iklim krizi nedeniyle su kaybetmeye devam ediyor - Resim : 1

''AZALAN SU SEVİYESİ SU YÜZEYİNDE VE SU İÇİNDE YAŞAYAN CANLILAR İÇİNDE RİSKLİ''

Su çekilmesinin en çok gözlemlendiği yerin Tatvan olduğunu söyleyen Mehmet Ali Akarsu, “Son 2-3 yıldır Van Gölü’nde ciddi manada su çekilmesi yaşanıyor. Tatvan, Van Gölü’nün en güzel sahillerine sahip bir yer ama maalesef kuraklıktan da nasibini almış bulunmaktadır. Tabi gözlemlerimize binaen söylemek gerekirse suyun çekilmesiyle birlikte mikrobiyalitler de gün yüzüne çıkmış bulunmaktadır. Suyun çekilmesi, su yüzeyinde ve su içerisinde yaşayan canlılara da zarar vermektedir” dedi

 

Van Gölü iklim krizi nedeniyle su kaybetmeye devam ediyor - Resim : 2