Van’da ‘Garibin Tepe’ adı verilen alanda bulundu. Tam 2 bin 700 yıllık. Hiç bozulmadan bugüne gelmiş

Van’da yer alan Garibin Tepe’deki kazılarda, iyi korunmuş 2 bin 700 yıllık toprak küpler bulundu. Binlerce yıldır toprakta kalan ve hiç bozulmadan bugünlere gelen küpler yetkililer için sürpriz oldu.

Van’da ‘Garibin Tepe’ adı verilen alanda bulundu. Tam 2 bin 700 yıllık. Hiç bozulmadan bugüne gelmiş

Van’ın merkez Tuşba ilçesinde kaçak kazı sırasında ortaya çıkan ve ‘Garibin Tepe’ adı verilen alanda arkeoloji dünyasını heyecanlandıran bir keşif yapıldı.

 Van’da ‘Garibin Tepe’ adı verilen alanda bulundu. Tam 2 bin 700 yıllık. Hiç bozulmadan bugüne gelmiş - Resim : 1

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Garibin Tepe’deki Urartu yapıların ortaya çıkarılması için Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı danışmanlığında kurtarma kazıları başlattı. Geçtiğimiz yıl koruma altına alınan bölgede yapılan incelemelerde, kazılan 16 metre uzunluğundaki tünelde Urartulara ait daha önce benzerine rastlanılmayana 2 bin 700 yıllık mavi ve bordo renklerdeki fresklere rastlanmıştı. Bu bölgede, yapılan koruma önlemleri çerçevesinde resimlerin zarar görmemesi için tünelin havayla teması kesilmişti. Kazı alanında bu yıl yapılan çalışmalarda ise 2 bin 700 yıllık toprak küpler bulundu.

 Van’da ‘Garibin Tepe’ adı verilen alanda bulundu. Tam 2 bin 700 yıllık. Hiç bozulmadan bugüne gelmiş - Resim : 2

“MÜTHİŞ DERECEDE İYİ KORUNMUŞ”

Bu sene yaptıkları kazılarda müthiş derecede iyi korunmuş büyük depolama alanları pithoslar (toprak küp) tespit edildiğini söyleyen Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Onun dışında çok güzel korunmuş bir kerpiç mimariyle karşılaştık. Ama hâlâ Garibin Tepe’nin Urartu arkeoloji literatüründe nasıl adlandırılması gerektiği soru işaretleri olarak kalmaktadır. Burası bir kale mi, yerleşim yeri mi? Yoksa özel bir alan mı? Bunun cevabını verebilmek çok zor. Ancak gördüğümüz ilk emareler gösteriyor ki tıpkı Aynis Kalesi’ndeki gibi krali ve dini mekanların ön plana çıktığı çok özel bir yerleşim alanı içerisindeyiz. Burayı bir kale gibi düşünmemiz biraz güç. Çünkü şimdiye kadar yaptığımız tespitlerde bir çevre duvarı ve savunma duvarına rastlamadık. Tam aksine çok özel işlemelere sahip bir mimari bizi karşıladı. İnşallah önümüzdeki sezonda kazılar bu şekilde devam edecek.”

Van’da ‘Garibin Tepe’ adı verilen alanda bulundu. Tam 2 bin 700 yıllık. Hiç bozulmadan bugüne gelmiş - Resim : 3

İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı Yüksek Restoratör ve Konservatör Özlem Toprak Cihan da yaptıkları çalışmaları neticesinde 2 bin 700 yıllık Urartu resimlerinin bu yıl zarar görmediğini tespit ettiklerini söyledi. Kazının tamamlanmasıyla birlikte resimlerin üzerlerinin örtünerek korunmasının sağlanacağını ifade eden Cihan, hem bilimsel kazıların hem de koruma çalışmaların eş zamanlı devam edeceğini kaydetti.