Vatanın kurtuluşu bu evde planlandı: tv100 Atatürk Evi'nde

İstanbul'un Şişli ilçesindeki Atatürk Evi Türkiye'nin kurtuluş mücadelesinde çok önemli bir yere sahip. Atatürk ve silah arkadaşlarının 5 ay boyunca kullandığı evde işgal altındaki bir ülkeyi bağımsızlığına kavuşturacak planlamalar yapıldı. Vatanın kurtuluşunun planlandığı o evin hikayesini Dr. Soner Dursun, tv100 muhabiri Gül Gündüz'e anlattı.

Şişli’de 4 katlı bir ev… Günümüzde müzeye çevrilen bu evin girişinde “Atatürk Vatanın Kurtuluşunu 1919 senesinde bu evde hazırladı” yazıyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün arkadaşlarıyla beraber Mondros Mütarekesi sonrasında işgale açık hale gelen Türkiye’nin büyük kurtuluş mücadelesinin planlarına tanıklık eden o evi tv100 görüntüledi.

Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları bu evde 5 ay boyunca bir araya gelip planlar yaptı ve büyük kurtuluş mücadelesine hazırlandı.

Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Soner Dursun ise tv100 muhabiri Gül Gündüz'e Atatürk’ün vatanı kurtuluşunu planladığı o evde yaşananları paylaşarak izleyicileri tarihte bir yolculuğa çıkardı.

Vatanın kurtuluşu bu evde planlandı: tv100 Atatürk Evi'nde - Resim : 1

“MUSTAFA KEMAL VE ARKADAŞLARI TÜRKİYE İÇİN BİÇİLEN PAYA KARŞI BİR ARAYA GELDİ”

İşte Soner Dursun’un anlatımıyla kurtuluş destanının ilk adımlarına tanıklık eden o evin hikayesi…

“Mustafa Kemal Atatürk her gün çalışma odasında planlar yapıyor ve bu ev bir karargaha dönüşüyor. Padişah ve İstanbul hükümeti her şeyin, yenilginin kabullenmesini istiyorlar. Mustafa Kemal ve arkadaşları ise buna karşı bir araya geldi.

Arkadaşlarına diyor ki, ‘Beni de listeye yazın.’ Amacı Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak. İşte bu ev de bu sayede yapıldı.

Vatanın kurtuluşu bu evde planlandı: tv100 Atatürk Evi'nde - Resim : 2

"5 AY BOYUNCA BU EV KARARGAH OLARAK KULLANILDI"

Şu an bulunduğumuz ev Cumhuriyetin temellerin atıldığı evdir. 30 Ekim 1918 tarihi her şeyin bittiği andı. Mondros mütarekesinde ülkemiz işgale açıktı ve o tarih itibarıyla işgale başlandı.

Tam 1 Aralık 1916 - 16 Aralık 1918 tarihleri arasında 5 aylık sürede burada bütün karargah, Refet bey, Fevzi Çakmak geliyor ve ne konuşuyorlar, vatanı nasıl kurtarabiliriz diye… Burada zaten iki önemli isim İsmet İnönü ve Kazım Karabekir demişti ki herhalde her şey bitti…

1899 yılında burası boş bir araziydi. Kasapyan Osef Efendi 1910 senesinde bu araziye bu binayı yaptırdı. Umutsuzluk hakim komutanlarda, Mustafa Kemal her şeyin burada başlaması gerektiğini vurguladı, bu evde görüştüler. 3. kattayız annesi ve kız kardeşinin kaldığı oda… Bir alt katta ise yatak odası ve görüşme odası.

Mustafa Kemal Atatürk’ün kişisel eşyaları var, ayakkabıları ve özellikle şunu göstermek istiyorum. Bilindik süveteridir, hatırlarsınız Mustafa Kemal Atatürk’ün videosu var ve burada inanılmaz eserler sergileniyor.

 ATATÜRK 1927 YILINA KADAR İSTANBUL'A GELMEMİŞTİ

Mustafa Kemal 1927 tarihine kadar İstanbul’a gelmemişti ve buraya geldiği zaman bu hitabeyi kaleme alıyor, Halaskargazi Hitabeti’ni. İstanbul’a ne kadar değer verdiğini iyi bir şekilde anlatıyor bu hitabet.

Vatanın kurtuluşu bu evde planlandı: tv100 Atatürk Evi'nde - Resim : 3

"1918'E KADAR ÜLKENİN KADERİNİ BELİRLEYEN İTTİHAT VE TERAKKİ İDARESİ VARDI"

Mustafa Kemal Atatürk bu evde her gün komutanlarla planlar yapılıyordu ve gizlilikle saklanıyordu bu planlar… 1913 yılından 1918 yılına kadar ülkenin kaderini belirleyen İttihat ve Terakki İdaresi vardı, adı ittihatçılarla anılmamış Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları kaldı ve bir avuç insan günlerce, aylarca tartıştılar.

Mustafa Kemal Atatürk için şu çok zordu: Halk her şeyini kaybetmişti, askeri olarak 1. Dünya Savaşı’ndan çıkmıştı bu ülke ve bu tarihten itibaren de ikiye bölünmüş durumdaydı. Bir tarafta halkın alıştığı bir yönetim ve öteki tarafta Atatürk vardı, ‘Bağımsız olamayız bu şekilde’ diyordu ve bu evde bütün bu fikirler ve konuşmalar gerçekleşiyordu.

"30 AĞUSTOS 1922'DE BÜYÜK MÜCADELE ZAFERLE SONLANDI"

30 Ağustos 1922 yılına geldiğimizde ise bütün bu mücadele büyük bir zaferle sonlandı. Bu tablo da bu zaferi anlatıyor. Burada Yunan Komutan Mustafa Kemal’e teslim oluyor ve kılıcını verip yenildiğini kabul ediyor.

Vatanın kurtuluşu bu evde planlandı: tv100 Atatürk Evi'nde - Resim : 4

 MUSTAFA KEMAL PAŞA'YA MAREŞAL VE GAZİ UNVANI VERİLDİ

Bir zafer kazanıldı ve yeni bir Türk devleti doğdu. Mustafa Kemal Paşa’ya da TBMM tarafından Mareşal ve Gazi unvanı verildi. 20 Eylül 1921 tarihinde…

ZÜBEYDE HANIM'DAN MUSTAFA KEMAL'E MEKTUP

Zübeyde hanım bu evde Mustafa Kemal’e not gönderiyor… Mareşal ve Gazi ünvanı verildiğinde “Milletin hakkındaki bu teveccüh ve itimadı benim kadar kimseyi duygulandırmaz. Kız kardeşinle alnından öpüp bağrımıza basarak seni tebrik ederiz.” notunu gönderiyor.