Virüs tehlikesi devam ediyor! Bu defa binlerce yıllık virüs ortaya çıktı! 'Zombi virüs' nedir?

Koronavirüs pandemisinin iki yıl boyunca hayatı felç etmesinin ardından virüs kelimesini duyunca bile pek çok kişi artık korkmaya başlıyor. Son gelen bilgilere göre, küresel ısınmanın etkisiyle kuzey Rusya'da eriyen buzulların altında bulunan 50 bin yıllık eski virüsler ortaya çıktı. Yaklaşık 50 bin yıllık 'zombi virüs' tehlikesi dehşete düşürdü... Peki, bu zombi virüs dünyayı nasıl tehdit ediyor? Zombi virüsün dünyaya ne gibi zararları olacak_

Virüs tehlikesi devam ediyor! Bu defa binlerce yıllık virüs ortaya çıktı! 'Zombi virüs' nedir?

Bilim insanları, eriyen buzulların altında bulunan yaklaşık 50 bin yıllık virüsleri araştırdıklarını duyurdu. Mikrobiyolog Jean-Marie Alempic liderliğinde çalışan ekip, keşfedilen virüslerin bir süre sonra insan sağlığı için bir risk oluşturabileceğine inandıklarını ifade ettii. Ekip konuya ilişkin yayınladıkları makalede, yıllardır buzulların altında kalan ancak erimeyle birlikte ortaya çıkan, neredeyse 1 milyon yıllık donmuş organik maddelerin saklandıkları yerden çıkmasıyla birlikte insanları tehdit ediyor. Peki, 'Zombi virüs' nedir?

Zombi virüs tehdidi

Keşfedilen organik maddelerin 'Zombi virüs' olduğu öne sürülüyor. Bu ismin kullanılmasının sebebi, binlerce yıl boyunca buzulların altında hareketsiz bir şekilde kalmaları, ortaya çıktıktan sonra yeniden canlanabilmeleri... Araştırma ekibi, daha önce hiç bulunmamış 13 farklı virüs türünü daha buldu ve incelemeye aldı. 2014 yılından bu yana bulunan en eski virüs 30 bin yıllıktı. Ancak erimeyle birlikte ortaya çıkan bu virüsün 48 bin 500 yıllık olduğu ortaya çıktı. Keşfedilen 13 virüsün genlerinin birbirinden farklı olduğu tespit edildi. 

Bulaşıcı özelliklerini taşımaya devam ediyorlar

Neredeyse 50 bin yıllık bu virüs, bir mamutun yünü ile buzun altından çıkarılan bir Sibirya kurdunun bağırsakları da dahil olmak üzere birkaç farklı yerde tespit edildi. Araştırmacılar “Bilinmeyen eski bir virüsün yeniden canlanmasının neden olduğu bitki, hayvan veya insan hastalıkları durumunda durum çok daha feci olurdu. Bu nedenle, antik permafrost katmanlarının çözülmesiyle bulaşıcı kalan ve tekrar dolaşıma giren eski viral parçacıkların riskini düşünmek gerekir." diye açıklandı.

Zombi Virüs nedir?

Gömülü mamut yünü ve Sibirya kurdunun bağırsaklarında bulunan ve Zombi virüs adını alan bu virüs, araştırmalara göre, binlerce yıl boyunca buzulların altında kalmasına rağmen ortaya çıktıklarında canlılık ve bulaşıcılık özelliklerini korumaya devam ediyorlar. 

Uzmanlar, bu virüsün 48.500 yıllık virüsün bir pandoravirüs olduğunu, ışık mikroskobu altında görülebilecek kadar büyük bir virüs olduğunu ve boyutu ve bulunduğu toprağın türü nedeniyle Pandoravirus yedoma olarak adlandırıldığını söylüyor. Bu "zombi" virüslerin yeri önemlidir, çünkü uzmanlara göre, iklim değişikliği nedeniyle, kuzey yarımkürenin dörtte birini oluşturan permafrostun geri döndürülemez şekilde çözülmesi, bir milyon yıla kadar donmuş organik maddeyi serbest bırakıyor. Uzmanlar, karbon dioksit ve metana dönüşerek sera etkisini daha da artırdığını söylüyor.

Buna ek olarak, araştırmacılar, canlı tek hücreli amip kültürlerini kullanarak, "canlandırılmış" antik virüslerin hala bulaşıcı patojen olma potansiyeline sahip olduğunu gösterebildiler.