Vücut şekliniz sizin hakkında ne söylüyor? İşte karşılaştığınız ölümcül riskler

Her insanın kendine özel vücut yapısı vardır. Kimi daha zayıf kimi ise daha kilolu.. Fakat vücudunuzun şeklinin sizin hakkınızda gizli bilgiler sakladığını biliyor musunuz?

Vücut şekliniz sizin hakkında ne söylüyor? İşte karşılaştığınız ölümcül riskler

İnsanlar birbirinden farklı şekil ve boyutlarda dünyaya gelir ve bunların tümü farklı sağlık riskleri getirir.  Vücudunuzun nasıl orantılı olduğu ve nerede yağ oluştuğunu görebilirsiniz ve bu organlarınız üzerinde farklı etkilere sahip olabilir. Şekliniz ne olursa olsun sağlıklı olmak ve hissetmek önemlidir. Ancak hangi vücut tipine sahip olduğunuzu ve sorunlu bölgelerin nerede olabileceğini bilmek sizi en iyi durumda tutmak için yardımcı olabilir.

Vücut tipinize bağlı olarak, kalp problemleri veya diyabet riskiniz daha yüksek olabilir. Burada, dört ana vücut tipini ve her birinde sağlık risklerini açıklıyoruz:

ELMA

Geniş omuzlar, dolgun ve büyük göğüsler, kalın bir bel ile düz bir kalça yapısı elma vücut tipi nedir sorusunun cevabıdır. En önemli özelliği kalın bel ile karın çevresi ve neredeyse bel genişliğinde kalça yapısına sahip olmasıdır. Bu vücut tipine sahip kadınların kalp krizi geçirme riski erkeklere göre daha fazladır. Bel çevresinde daha fazla yağ olması, kanser ve diyabet riskinin artmasıyla da bağlantılıdır. 

KUM SAATİ

Kum saati figürleri geleneksel olarak bir kadında çekici bir vücut şekli olarak görülmüştür. Bazı araştırmalar, bu vücut tipine sahip kadınların depresyona girme olasılığının daha düşük olduğunu ve daha doğurgan olduklarını söylüyor. Ancak bu, bu şekle sahip kişiler kilo alırsa daha eşit dağılır, fark edilmesini zorlaştırır. 

Bu nedenle, kalp hastalığı, felç, yüksek tansiyon ve tip 2 diyabet gibi kilo alımıyla bağlantılı hastalıkların riskini fark etmeden yaşıyor olabilirsiniz. Kum saati figürleri genellikle göğüslerin ortalamadan daha büyük olduğu anlamına gelir - bu da boyun, omuz ve sırt ağrısına neden olabilir ve buna bağlı olarak egzersiz yapmayı da zorlaştırır.

ARMUT

Armut vücut tipi olan kişilere bakıldığında, kalça ve bacak bölgesinde biriken yağ oranının diğer bölgelerden daha fazla olduğu bir vücut şekli anlaşılır. Yani kısaca armut vücut tipi, vücudun üst tarafının alt tarafından daha ince olduğu bir vücut tipidir. Bu vücut tipinde kalçalara, yanaklara ve bacaklara ekstra ağırlık verildiğinde varis, dejeneratif diz ve eklem rahatsızlıkları riski daha yaygındır. Dizler ve eklemler, artan sıvı tutma riski ile daha hızlı yıpranabilir.

TERS ÜÇGEN

Ters üçgen vücut tipi, en basit şekilde, geniş omuz ve dar kalçalardır. “Atletik vücut tipi”, “yüzücü fiziği” ya da “çilek vücut tipi” gibi farklı isimlerle de anılır. Armut ve üçgen vücut tipinin tam tersidir.  Daha küçük vücut yapısına sahip erkekler ve kadınlar, daha az kemik kütlesine sahip oldukları için daha yüksek osteoporoz riski altındadır.