Yakınlarına ulaşmak isteyenler Türkiye’den yardım istiyor… Dünyanın farklı yerlerinden rehineler var

İsrail ve Hamas çatışmaları sürerken rehin alınan sivillerin hayatları ile ilgili endişe duyulmaya başlandı. Dünyanın dört bir yanından yakınlarına ulaşmak isteyenler Türkiye dahil bölgede bulunan devletler ile iletişime geçerek yakınlarının kurtarılmasını istiyorlar. Türk istihbaratı rehinelerin serbest bırakılması için çalışmalarına devam ediyor.

Yakınlarına ulaşmak isteyenler Türkiye’den yardım istiyor… Dünyanın farklı yerlerinden rehineler var

İsrail ve Hamas arasında yaşanan çatışmalarda rehinelerin serbest bırakılmasını isteyenler Türkiye ve bölgede bulunan ülkelerden yardım talep ediyorlar.  Amerikan Wall Street Journal gazetesinin haberine göre dünyanın pek çok yerinden Türk istihbaratı, Katar ve Mısır yetkililerine rehinelerin kurtarılması için başvurular geliyor.

Türk istihbaratı da rehin alınan kişilerin serbest bırakılması için çalışmalara devam ediyor. Türkiye aynı zamanda İsrail ve Hamas arasında yaşanan çatışmaları sonlandırmak ve Gazze’ye insani yardım ulaştırmak için arabuluculuk girişimlerini sürdürüyor. İsrail ordusu son olarak 199 kişinin Gazze’de savaş esiri olarak tutulduğunu açıkladı. 

Yakınlarına ulaşmak isteyenler Türkiye’den yardım istiyor… Dünyanın farklı yerlerinden rehineler var - Resim : 1

DÜNYANIN HER YERİNDEN ARIYORLAR

Amerikan Wall Street Journal gazetesine konuşan Türk istihbarat yetkilisi, “Birçok ülke, özellikle de Batılı ülkeler Ankara'yla temas halinde. Bizden mesajlarını gizlice iletmemizi istiyorlar" diyerek, İsrail'in Gazze'ye hava saldırılarının iletişimi zorlaştırdığına dikkati çekti. Türkiye'nin, Hamas'a elindeki yaşlı ve çocukları serbest bırakma çağrısı yaptığını söyleyen yetkili, "Şu anda Gazze'deki fiziksel durum müzakereler gibi konular için uygun koşulları sunmuyor" dedi.

ESİR TAKASI İSTENİYOR

WSJ'ye konuşan bir Mısırlı yetkili, "Hamas'la iletişimi olan her ülke bunu denedi ama telefonlarını açmıyorlar ve onlara ulaşmak imkânsız" dedi. Haberde, Türkiye'nin rehinelerin durumu konusunda Hamas'tan yeterli cevap alamadığı, Gazze'de kaç rehine olduğunun bile tam olarak anlaşılamadığı kaydedildi. Habere göre Hamas, Türkiye'ye gönderdiği mesajda, "İsrail, elindeki binlerce Filistinli rehineyi serbest bırakmadan esirleri bırakmayacağını" bildirdi.

Yakınlarına ulaşmak isteyenler Türkiye’den yardım istiyor… Dünyanın farklı yerlerinden rehineler var - Resim : 2

BAKANLIK LİSTE YAYINLADI

İsrail Dışişleri Bakanlığı alınan rehineler ile ilgili bir liste yayınladı. Listede en az 31 ülke vatandaşının kayıp olduğu belirtildi. Paraguay, Güney Afrika, Tayland ve Brezilya gibi ülkelerin vatandaşların vatandaşlarının rehine olarak alındığı fakat kayıplar hakkında henüz kesin bir liste mevcut olmadığı da belirtilenler arasında yer aldı. Listede Bulgaristan vatandaşı kimse yok fakat Bulgaristan hükümeti en az bir vatandaşının kaçırıldığından şüphe ediyor.

Yaşlı kadın ve çocuklardan oluşan kayıp kişilerin fotoğrafları Tel Aviv’deki İsrail Savunma Bakanlığı’nın önündeki duvara yansıtıldı.

Rehinelerden 85 yaşındaki Yaffa Adar’ın, golf arabasıyla kaçırılırken çekilen görüntüleri dünyaya yayılmıştı.

ALMANYA: TÜRKİYE ARABULUCU OLSUN

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, rehinelerle hâlâ bir temas kuramadıklarını belirterek rehinelerin serbest bırakılması için Mısır ve Türkiye’nin muhtemel arabuluculuk girişimlerine işaret etti. Alman ARD kanalına açıklamalarda bulunan Baerbock, özellikle Katar ve Türkiye’nin “Hamas’la konuşacak kanalları olduğunu” ifade ederek Alman hükümetinin bu ülkelere acil bir şekilde bu kanallarını harekete geçirmesi çağrısında bulunduğunu dile getirdi. Bakan, kimlik tespiti için rehinelerin fotoğraflarını da sunduklarını, Dışişleri Bakanlığı’nın bu sorunla ilgili 24 saat durmaksızın çalıştığını ve tüm kanalları değerlendirdiklerini kaydetti.