Yalova’nın kivisinden güzel haber geldi. Bu sene yüzleri güldürecek

Yalova’nın coğrafi işaretli meyvesi olan kividen güzel haber geldi. Üreticiler bu yıl meyve büyüklüğü ve kalitesi nedeniyle yüzlerinin güldüğünü ifade ederek verimli olduğunu açıkladı.

Yalova’nın kivisinden güzel haber geldi. Bu sene yüzleri güldürecek

 

Türkiye’de üretilen kivinin yüzde 40’nın yetiştirildiği Yalova’da üreticiler kasım ayında hasat yapmak için gün sayıyor. Geçtiğimiz yıl 30 bin ton civarında kivi yetiştiren Yalovalı çiftçiler, bu yıl meyvenin kalitesinden oldukça memnun. Türkiye’nin kivi üretiminde önemli merkezlerinden olan Altınova ilçesinde meyve üreticiliği yapan Fevzi Arıcı, baharda çiçeklenme döneminde yaşanan iklimsel sıkıntılar nedeniyle meyve sayısının bu yıl eksik olduğunu ifade etti. Meyvenin kalibresinin büyük olduğunu anlatan Arıcı, “Daha çok meyve olması lazımdı ama kalitesi iyi. Meyve sayısı az ama kalitesi yüksek. Daha büyük meyveli. Meyve iriliğinden dolayı. Aşağı yukarı yine aynı tonaj yakalanacak” diye konuştu.

 Yalova’nın kivisinden güzel haber geldi. Bu sene yüzleri güldürecek - Resim : 1

Arıcı, son dönemlerde kivi bahçelerinde yaşanan sıkıntıya da değindi. Ağaçların kurumaya başladığını söyleyen Arıcı, “Ovamıza artık tersanelerden dolayı mı bilmiyorum, bir hastalık geldi. Ağaçlarımız kurumaya başladı. Bazı bölgelerde aşağı yukarı yüzde 50 kuruma oldu. Bu sene maliyetler arttığından dolayı dikim olmadı. Dönümü aşağı yukarı 150 bin lirayı filan buluyor. O yüzden bu sene dikim yok” dedi. Arıcı, Altınova’da yetiştirilen kivinin Türkiye’nin en kaliteli meyvesi olduğunu sözlerine ekledi.

Yalova’nın kivisinden güzel haber geldi. Bu sene yüzleri güldürecek - Resim : 2