Yangınlarla kül olan tarih

Notre Dame Katedrali'ninde meydana gelen yangın, bir anda gözlerin tarihe bizzat tanıklık eden binalara çevrilmesine neden oldu. Diğer yandan da kendisi tarihi olmasa da içinde tarihe ışık tutan belgeleri saklayan binaların güvenliği yeniden tartışma konusu oldu.

Yangınlarla kül olan tarih

Katedral yangını ile aynı gün Mescid-i Aksa'dan gelen yangın haberi ise konunun ne kadar önemli olduğunu gözler önüne serdi. Müslümanlar için büyük öneme sahip Mescid-i Aksa'nın biraz altında ise Yahudiler için büyük önem taşıyan Ağlama Duvarı yer alıyor. Bu bölgede çıkabilecek bir yangının büyük bir trajediye neden olacağı konuşuluyor. Neyse ki Mescid-Aksa'nın doğu tarafındaki Mervan Camii'nde cami görevlilerinin odasında çıkan bu yangın büyümeden söndürüldü.

Notre Dame Katedrali
Notre Dame Katedrali yangında büyük zarar gördü.

 Haydarpaşa Garı restorasyonu son hız devam ediyor 

Tarihi yangın deyince ülkemizde daha çok İstanbul boğazını süsleyen ahşap yapılı tarihi yalıların yanıp ortadan kalkmasını hatırlarız. Bir de Haydarpaşa Garı'nın çatısının alevler arasında kaldığı o acı tabloyu...

Kadıköy'de bulunan tarihi Haydarpaşa Garı'nda 2010 yılının Kasım ayında bilinmeyen bir nedenle yangın çıkmış, alevler kısa sürede garın çatısını kaplamıştı. Yangın iki saatlik bir süre içinde binanın tümüne yayılmadan söndürülmüştü.

Haydarpaşa Garı'nın 2012'de yanan çatısı restore ediliyor
Haydarpaşa Garı'nın 2012'de yanan çatısı restore ediliyor.

 1906 yılında İkinci Abdülhamit döneminde yapımına başlanan görkemli yapı yıllar içinde büyük badireler atlatmıştı. 1. Dünya Savaşı sırasında sabotaja uğramış, garın içine yerleştirilen cephanelik patlatılmıştı. Daha sonra garın açıklarında bir tanker ve geminin çarpışması sonucu büyük bir yangın çıkmış, garın kurşun vitrayları zarar görmüştü. Ancak Haydarpaşa Garı en büyük hasarı 2010 yangınında aldı. Binanın 4 katı kullanılamaz hale geldi, çatısı tamamen yandı. Kadıköy Belediyesi ve Anıtlar Kurulu'nun titiz incelemeleri sonucunda restorasyon çalışmalarına 6 yıl sonra başlanabilindi. Şu an çatının aslına uygun yapımı büyük oranta tamamlandı, kulelerdeki çalışmalar ve vitrayların restorasyonu devam ediyor.

Topkapı Sarayı'nın haremi yandı, yeni eşyaları taşıyan gemi battı

Unutulmayan yangınlar arasında bir de Topkapı Sarayı'nın hareminde meydana gelen yangın yer alıyor. 3. Murat zamanında çıkan büyük yangın sonrası, Nurbanu sultan'ın Harem Dairesi'ni yeniden yapmak üzere Venedik'ten ısmarladığı eşyaları taşıyan gemi de büyük bir talihsizlik sonucu İstanbul'a ulaşamadan Adriyatik Denizi'nde Arkeologların merakını uyandıran bu eşyalar 400 yılı aşkın bir süre sonra sergilenmek üzere su altından çıkarılmaya başlandı.

En yakın tarihli ve ne büyük çaplı yangın Brezilya'da 

Ancak içler yakan en yakın ve büyük çaplı tarihi yangın Brezilya'da geçtiğiniz yıl 200 yıllık bir müzede gerçekleşti. 20 milyondan fazla bir kolleksiyona sahip müzede geri dönülmez bir kayıp yaşandı. Rio de Janerio'daki Ulusal Müze'de çıkan büyük yangının tek iyi müzenin tamamen boş olduğu pazar günü çıkması oldu.
Yangında Brezilya dışında Mısır'a da ait birçok arkeolojik eser yok oldu. Yok olanlar arasında Amerika kıtasında bulunan en eski isket olarak bilinen 12 bin yaşındaki bir kadın iskeleti ve dinazor kemikleri bulunuyordu.

Kimsenin aklına gelmezdi ama Kraliçe II. Elizabeth'in de sarayı yandı

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in yaşadığı ve tüm temaslarını gerçekleştirği Tarihi 17. yüzyıla dayanan Buckingham  Sarayı da alınan tüm koruma önlemlere rağmen 2002 yılında bir yangın atlattı. Binanın batı yakasında çıkan yangın kısa sürede söndürüldü ancak çatı zarar gördü.
Sarayın çatısında kraliçenin tahta çıkışının 50. yılı kutlamalarında kullanılmak üzere 3 ton havai fişek bulunuyordu.
Yangının fişeklere ulaşmadan söndürülmesi tarihi bir faciayı önledi. Yangının ardından 369 milyor Sterlinlik bir bütçe ile 10 yıl süren restorasyon çalışmalarına başlandı. sarayda 775 oda, 92 çalışma odası ve 78 banyo bulunuyor.