Yargıda reformunun detayları

Yargıda reformu içeren düzenlemeye ilişkin teklif Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulacak. AK Parti grubu teklifle alakalı son düzenlemeleri yapıyor. Peki bu teklifin ayrıntıları neler? Ortada bir çok iddia dolaşıyordu. Teklifin ayrıntılarına tv100 ulaştı.

Yargı reformu bakanlıktan çıktı, AK Parti grubuna geldi. Teklif 2 paket halinde hazırlandı ve nümüzdeki günlerde TBMM Başkanlığı'na sunulacak.Peki pakette neler var?

AK Parti kaynakları TV100’e özel açıklamalarda bulundu. TV 100 muhabiri Serkan Kılıç'ın AK Parti kulislerinden edindiği bilgilere göre paket hazır, üzerinde son rutuşlar yapılıyor.

Pakete yönelik olarak ortaya atılan iddialar AK Parti kaynakları tarafından yalanlandı.
TV 100'ün edindiği bilgilere göre teklif 2 paket halinde gelecek. Ancak eklemeler olursa 3. paketin gelip gelmeyeceği yeni yasama döneminde belli olacak.

Toplamda 140 başlık var. İlk pakette 60 başlığın gündeme gelmesi bekleniyor. Pakette yer alan konularsa şunlar:

-İfade özgürlüğüne giren konularda kanun yolu genişletiliyor. Bu tür davalar Yargıtay’da temyiz edilmesi sağlanıyor.

-Soruşturmada tutukluluğa süre sınırlaması geliyor, savcıların soruşturma sürecinde suç türlerine göre tutuklu kalma sürelerine üst sınır getiriliyor.

-Hukuk mesleklerine geçiş sınavı ilk pakette yer alacak.

-Hakim, savcı, noter, avukatlık meslelerine giriş için hukuk fakülteleri mezunları sınava tabi tutulacak.

-Bu sınava doktorların girdiği tus sınavına benzer bir yeterlilik sınavına tabi tutulacak. Çocuk teslimi icra yoluyla değil, sosyolog ve psikologların dahil olduğu aile bakanlığının kuracağı bir sistemle velayetler sağlanacak.

-İnternete erişim yasağına yeni düzenleme geliyor. İçeriğin yer aldığı url’ye erişim engellenecek, bu yöntemle ihlal engellenemezse alan adı engellenecek.

-İnfaz ve nafaka ise bir sonraki pakette yer alacak her iki düzenleme de yeni yasama döneminin ilk gündem maddeleri olacak.