Yargıtay: Ucuz ekmek satışı haksız rekabet yaratır

Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ile Antalya Ticaret Odası tarafından alınan ekmek fiyatına bir esnaf, diğerlerine göre indirimli fiyattan ekmek satınca davalık oldu. Yargıtay, bu uygulamayı haksız rekabet olduğuna hükmetti.

Yargıtay: Ucuz ekmek satışı haksız rekabet yaratır

Antalya’da 2015 yılında, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ile Antalya Ticaret Odası, 250 gram ekmeğin 1 TL’den satılması yönündeki kararına uymayıp indirimli fiyattan ekmek satan esnafa dava açtı. Yargıtay, fırında ekmeği, 70 ile 75 kuruştan satan esnafın haksız rekabete neden olduğu yönünde hüküm verdi.

2016 yılında başlayan davada mahkeme, bilirkişi heyetinin ekmeğin maliyetini hesaplamasını istedi. Yapılan hesaplamada 250 gramlık ekmeğin maliyetinin 87 kuruş olduğu belirlendi.

Ancak davalı taraf, kararı temyiz ederek dosyayı Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay, dosyayla ilgili kararını geçen hafta açıklayarak ekmeğin belirlenen fiyatın altında satılmasının haksız rekabet oluşturduğuna hükmetti.

Dava 4 yıl sürdü

Antalya Ekmek Üreticileri Derneği’nin avukatı Şerife Sultan Alp, belirlenen fiyatın altında satılan ekmeğin sağlıksız koşullarda üretildiğini belirtti.

Avukat Şerife Sultan Alp, sözlerine şöyle devam etti: 2016 yılında haksız rekabet oluşturduğu gerekçesiyle ve ekmeğin sağlıklı koşullarda üretilebilmesi nedeniyle 1 TL’nin altında satılmaması nedeniyle açmış olduğumuz bir dava var. Dava yerel mahkeme, Bölge Adliye Mahkemesi ile Yargıtay arasında 4 sene sürdü. Yerel mahkeme, geçen sene verdiği kararda 1 TL’nin altında ekmek satılmasının haksız rekabet oluşturduğuna hükmetti. Bu karar, Bölge Adliye Mahkemesi tarafından onandı. Sonrasında dava temyiz edildi.

Fırıncılar memnun

Kararla ilgili konuşan Muratpaşa ilçesinde fırın sahibi Ali Danış, “Böyle bir kararın alınması bizim için de iyi oldu. Haksız rekabetin önüne geçebilmek için doğru olan buydu. Geçen ay 110 TL’ye aldığımız unu, bu ay 146 liraya almaya başladık. Girdilerimiz arttı, biz de fiyatın tekrar belirlenmesi için talepte bulunduk. Milletimiz biraz daha bilinçlendi, sağlıksız şekilde üretilen ucuz ekmeğe fazla talep olmuyor” diye konuştu.