Yargıtay'dan dikkat çeken 'eş rızası' kararı! Konutta ipotek işlemi geçersiz sayıldı

Yargıtay, eşinden habersiz kredi çeken ve kafasına göre müşterisinin evini ipotek eden bankalara 'dur' dedi. Emsal nitelikte bir karara imza atan Yüksek Mahkeme, eşin rızası alınmadan aile konutu olarak kullanılan dairenin ipotek işleminin geçersiz olduğuna hükmetti.

Yargıtay'dan dikkat çeken 'eş rızası' kararı! Konutta ipotek işlemi geçersiz sayıldı

Eşinden habersiz kredi çeken müşterisinin evini ipotek etmeye çalışan bankaya Yargıtay'dan emsal nitelikte bir karar geldi. Söz konusu konutun, tapuda aile konutu şerhi olmasa dahi uzun yıllar aile konutu olarak kullanıldığına dikkat çeken Yargıtay, eşin rızası alınmadan tesis edilen ipotek işlemini geçersiz saydı.

Ekonomik darboğaza düşen Y.B., bir bankadan kredi çekti. İddiaya göre, banka Y.B.'nin eşi ile birlikte yıllardır kullandığı apartman dairesini ipotek ettirdi. Durumu öğrenen kadın mahkemenin yolunu tuttu. Davacı kadın, evine davalı banka tarafından rızası alınmaksızın ipotek tesis edildiğini, yasa gereğince eşin rızası olmadan ipotek tesis edilemeyeceğini, bankanın kötü niyetli olduğunu ileri sürerek, aile konutu niteliğindeki taşınmaz üzerinde bulunan ipoteğin kaldırılmasını talep etti. Davalı banka avukatı, dava konusu taşınmaza aynı banka tarafından 2001 ve 2006 yıllarında iik ayrı ipotek tesis edildiğini, davacının bu ipoteklerden haberi olmamasının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu öne sürdü. İpotek tesis işlemi yapıldığı anda tapu kaydında aile konutu şerhi bulunmadığını savunan avukat, davanın reddini istedi.

Aile mahkemesi, davalı banka tarafından ipotek tesis işleminden önce tanzim ettirilen ekspertiz raporunda birinci katın kullanıldığının tespit edildiğine, yapılan kolluk araştırması ve dinlenen tanık beyanlarına göre de ipoteğe konu taşınmazın uzun yıllardır davacı ve ailesi tarafından aile konutu olarak kullandığının anlaşıldığına dikkat çekti. Kararda Türk Medeni Kanunu'nun ilgili hükümleri gereği diğer eşin açık rızası olmadan aile konutuna ilişkin tasarrufta bulunulamayacağı, bu nedenle davacı eşin rızası alınmadan tesis edilen ipoteğin geçersiz olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne, aile konutu üzerindeki ipoteğin kaldırılmasına hükmedildiği belirtildi. Kararı davalı banka vekili temyiz edince devreye Yargıtay 11. Hukuk Dairesi girdi. Daire, oy birliği ile aldığı kararla mahkeme hükmünü onadı. Emsal nitelikteki kararla birlikte eşin rızası alınmadan aile konutu olarak kullanılan daire ipotek ettirilemeyecek.